Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prima condamnare în dosarul privind…

Prima condamnare în dosarul privind tentativa de omor a lui V. Plahotniuc – inculpatul se aștepta la o pedeapsă mai aspră

Unul din cei șapte suspecți că ar fi organizat tentativa de asasinat a lui Vlad Plahotniuc, Iurie Parhomenco, a fost condamnat la închisoare pentru 5 ani și 4 luni, în penitenciar de tip semiînchis, chiar dacă procurorii au solicitat inițial un termen mai mare. Dispozitivul sentinței a fost pronunțat pe 30 ianuarie, la Judecătoria Chișinău (Centru). Avocatul lui Parhomenco a declarat că clientul său se aștepta la o pedeapsă mai aspră.

Avocatul lui Parhomenco, Iulian Cașu, a declarat că nu s-a așteptat la o asemenea sentință, luând în considerare faptul că, inițial, acuzatorii au solicitat o pedeapsă de 10 ani și șase luni. Dacă va contesta sentința sau nu, avocatul urmează să discute cu clientul său. „Pedeapsa de 5 ani și 6 luni, cel puțin, se încadrează în prevederile legale. Abia la 15 februarie va fi pronunțată sentința motivată, ca ulterior să pot să aduc careva argumente dacă sunt de acord sau nu”, a declarat Cașu. Deși anterior Parhomenco a solicitat să discute cu presa, ulterior a renunțat la idee, spune avocatul acestuia.

Parhomenco și-a recunoscut vina și a fost declarat vinovat pe toate capetele de acuzare: pregătirea asasinatului asupra lui Plahotniuc, procurarea și păstrarea armamentului și organizarea migrației ilegale. Procurorul Tatiana Vidrașco a declarat că solicitatea inițială de condamnare la zece ani de detenție este una legală, iar după ce sentința deplină va fi studiată,  se va decide asupra contestării acesteia.

Sentința motivată urmează să fie pronunțată pe 15 februarie 2018 și poate fi atacată la Curtea de Apel, în termen de 15 zile.

Vladimir Plahotniuc, președintele PDM, ar fi fost ținta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditari fiind doi cetățeni ai R. Moldova, unul dintre care s-ar afla în prezent la Moscova. La 7 aprilie, în cadrul unei operațiuni comune, procurorii din R. Moldova și cei din Ucraina au reținut 17 membri ai unei grupări criminale internaționale, opt pe teritoriul țării și nouă în statul vecin. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală pentru tentativă de infracțiune, organizarea unui grup criminal și omor la comandă, iar șase cetățeni moldoveni și doi ucraineni au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Instituțiile de drept ale ambelor state au mediatizat extins operațiunea, unele informații oferite de acestea însă diferă.

Pe 24 octombrie, 2017 Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a prezentat în cadrul unei conferințe de presă, schemele în baza cărora au „lucrat” cei șapte membri ai unei grupări criminale, pentru pregătirea omorului asupra lui Vlad Plahotniuc.

Citiți și: Scenariu „de nisip” în tentativa de asasinare a lui Plahotniuc

Foto: realitatealive