Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președinta Maia Sandu „respinge categoric…

Președinta Maia Sandu „respinge categoric acuzațiile” aduse de procurorul general suspendat, potrivit căruia șefa statului ar fi avut discuții, la Kiev, care l-ar fi vizat

Președinta Maia Sandu „respinge categoric acuzațiile” aduse de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care susține că șefa statului ar fi efectuat o vizită neoficială la Kiev, la începutul anului 2021, pentru a se întâlni cu procurorul general al Ucrainei ca să discute cazul Stoianoglo.

Reacția reprezentanților Președinției vine după ce procurorul general suspendat a postat pe pagina sa de Facebook un text intitulat „Dreptul al replică”, în care notează că „pretinsul caz de corupție împotriva procurorului general este un fals grosolan, bazat pe date denaturate la comandă, publicate și diseminate în presă anume pentru discreditarea și înlăturarea procurorului general”.

„Președinta Maia Sandu urmărește cu atenție reformarea Procuraturii și a întregului sector al justiției, care – după cum s-a spus și anterior – decurge cu dificultate. Șefa statului își exprimă încrederea că recentele schimbări în Procuratura Anticorupție vor produce rezultate credibile pentru societate și vor conduce la creșterea încrederii cetățenilor în actul justiției”, se mai menționează în nota informativă publicată de Președinția R. Moldova.

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtuna, a anunțat luni, 17 octombrie, despre transmiterea în judecată cu rechizitoriu a cauzei penale de învinuire a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare.

Examinarea cauzei penale în fond urmează să aibă loc la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Mai exact, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui „organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei (art. 47, 327 alin.(3) din Codul penal)”;
  • corupere pasivă, „manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (art. 324 din Codul penal)”;
  • falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 05.01.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art. 352/1 alin.(2) din Codul penal).

Potrivit PA, cauza penală a fost expediată în judecată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare (art. 327 alin.(3) din Codul penal).î

La mijlocul lunii septembrie, PA a anunțat că a terminat urmărirea penală în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la 5 octombrie 2021. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Șeful suspendat al PG respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.

Pe 23 mai curent, după mai bine de trei ore de dezbateri, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.