Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții la o companie petrolieră…

Percheziții la o companie petrolieră într-un dosar de spălare de bani. Șapte persoane au fost reținute

Șapte persoane au fost rețiute într-un dosar de spălare de bani după ce sâmbătă, 3 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la oficiile unor companii specializate în distribuția combustibilului. În privința unei persoane se întreprind acțiuni pentru identidicarea locului aflării acesteia, anunță Procuratura Anticorupție (PA) într-un comunicat de presă. Potrivit mold-street.com, cu trimitere la surse din cadrul anchetei, cumpania vizată în dosar este „Datario” SRL, care gestionează rețeaua stații PECO „Vento”. Aceeași companie este enunțată și de deschide.md, care susține că informația a fost confirmată de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.  Contactat, Viorel Morari, a refuzat să facă public numele companiei și a declarat că nu confirmat pentru nicio sursă media o astfel de informație, iar toate datele pe care le poate oferi se conțin în comunicatul instituției.

Într-un comunicat de presă, PA susține că unul dintre învinuiți, care deține cota de participare de 60% în cadrul unei firme, specializate în distribuţia combustibilului, de comun cu alţi şapte complici, s-ar folosit de situaţia de serviciu, concomitent fiind și director al altui agent economic cu acelaşi gen de activitate şi ar fi utilizat resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona. Acesta, împreună cu persoanele interpuse, ar fi convertit şi  transferat bunurile de la un agent economic la altul, „de facto, participând la asociere prin acordarea de asistenţă şi ajutor în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”.

„Procurorii Anticorupţie au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012 – prezent, urmăreau scopul obţinerii controlului şi în unele cazuri dobândirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin. Toate aceste acţiuni erau întreprinse în vederea organizării activităţii neîntrerupte, utilizând surse financiare, provenienţa cărora fiind necunoscută, deşi prezumată rezonabil ca una ilegală, intenţionând tăinuirea şi deghizarea naturii şi originii proprietăţii reale ale acestora, le-au reînregistrat de pe compania cu capital străin pe alte companii afiliate bănuiţilor.

Ulterior, companiile pe care erau reînregistrare proprietăţile reale au încheiat cu o altă firmă special creată în acest sens, contracte potrivit cărora staţiile PECO, care anterior au aparţinut unei companii, sunt utilizate pentru comercializarea produselor petroliere şi altor mărfuri de consum, sub o altă marcă comercială”, scrie PA.

Organul de urmărire penală susține că pentru doi ani consecutiv firma unuia dintre bănuiţi a declarat venituri de peste 940 milioane lei, valoarea impozitelor achitate la buget, au constituit însă puţin peste 7 milioane lei adică doar 0,7%.

Procurorii Anticorupţie împreună cu angajaţii Direcţiei Operaţiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne au  efectuat peste 30 percheziţii in diferite locaţii – domiciliu,  automobile, birouri.

În cadrul percheziţiilor au fost ridicate 309 500 lei, 57 700 euro, 41000 dolari, 50000 lire sterline, un pistol şi o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de port armă, documente contabile şi alte bunuri ce au importanţă pentru justa soluţionare a cauzei.

Datario SRL activează din aprilie 2012, avându-i drept fondatori pe Andrian Borș și Andrei Buza. Firma este administrată de Ion Șahrai.