Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS a inițiat un dosar…

PCCOCS a inițiat un dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal destinate Uzinei Metalurgice de la Râbnița

Sursa foto: MoldStreet

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță vineri, 13 mai, că, de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate Uzinei Metalurgice de la Râbnița.

Potrivit PCCOCS, dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul țării a fost returnat în România un lot de bunuri cu privire la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă, în lingouri, care de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.

„Oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu. Pe parcursul investigațiilor, persoanele vizate de acestea beneficiază de prezumția nevinovăției prevăzută de lege, urmând ca publicul să fie informat despre evoluțiile dosarului, în măsura în care informațiile nu ar fi de natură să afecteze buna desfășurare a acțiunilor procesual-penale”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Pe 3 mai curent, Uzina Metalurgică de la Râbnița, unica întreprindere care prelucrează deșeuri de metale, a primit autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe.

Pe 11 aprilie 2022, ZdG a scris că o companie a unui inculpat din dosarul Metalferos se regăsește într-o listă scurtă, cu doar cinci agenți economici, care au importat pe parcursul anului 2021 deșeuri de metale din Uniunea Europeană, procedură suspendată în luna octombrie 2021 și reluată la începutul lunii aprilie curent.

Firma BPM-Trade, acuzată că ar urmări monopolizarea pieței metalelor din R. Moldova, dar și de faptul că ar fi beneficiara solicitării Guvernului de la Chișinău prin care a fost anulată interdicția de a exporta fier uzat din țările Uniunii Europene, nu a importat anul trecut deșeuri metalice în R. Moldova. În schimb, în lista de importatori se află Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, care colaborează cu BPM-Trade, fiind transportator și distribuitorul exclusiv al acesteia.