Patru persoane vizate în dosarul construcțiilor ilegale din pădurea Durlești, trimise în instanță după mai bine de patru ani de la publicarea anchetei ZdG
Procuratura Generală (PG) a anunțat vineri, 16 mai, că Secția combaterea infracțiunilor contra mediului a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală în care patru persoane sunt învinuite de acțiuni ilegale comise în pădurea Durlești.
Dosarul a fost expediat în instanță la peste patru ani de la publicarea de către ZdG a anchetei „Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești”. La începutul anului 2021, ancheta în care dezvăluiam că Pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, era ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsăreau” construcții din beton armat, a fost urmată de un șir de reacții la nivelul demnitarilor și instituțiilor de stat.
Conform unui comunicat de presă, investigațiile procurorilor au relevat că, în baza unei scheme infracționale, un grup de persoane ar fi perfectat în mod ilegal mai multe acorduri de asociere pentru întreținerea pădurii, ocupând „samavolnic” terenuri din fondul forestier național.
„Suprafețele au fost îngrădite, inclusiv cu garduri cu fundație din beton, fiind comise distrugeri ale stratului fertil de sol, litierei și vegetației, extrageri ilegale de arbori și arbuști, lucrări de construcție neregulamentare și amplasarea ilicită a unor obiective și rețele inginerești în pădure”, notează PG.
Prejudiciul estimat adus mediului a fost evaluat la peste 2,5 milioane de lei.
Totodată, procurorii au stabilit că, în anul 2021, un fost director adjunct al Agenției „Moldsilva” ar fi eliberat, fără temei legal, o permisiune scrisă privind înregistrarea unui imobil construit ilegal în fondul forestier, aflat în proprietatea statului, în lipsa actelor permisive necesare.
Învinuiții au pledat nevinovați. Urmărirea penală în privința altor persoane implicate în activități ilegale în pădurea Durlești continuă.
Oamenii legi au efectuat acum mai bine de un an, în februarie 2024, percheziții la domiciliul „unor persoane”, în legătură cu investigarea cauzei cu privire la construcțiile ilegale amplasate în pădurea Durlești. În dosarul penal este vizat și un angajat din cadrul Întreprinderii de silvicultură Chișinău.