Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a acceptat demisia unui…

Parlamentul a acceptat demisia unui judecător vizat în dosarul „Gemeni” care a fost pierdut de stat la CEDO

Foto: magistrat.md

Parlamentul a adoptat hotărârea cu privire la eliberarea din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție a magistratului Sveatoslav Moldovan, unul dintre magistrații care a luat decizia în dosarul „Gemeni”, care ulterior a fost pierdut la CEDO.

Legislativul a adoptat această hotărâre la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, înaintată în baza cererii depuse de către Sveatoslav Moldovan.

În cadrul examinării acestui proiect, deputatul Vasile Bolea a fost întrebat de către Sergiu Litvinenco dacă judecătorul va beneficia de acea indemnizație unică primită la eliberarea din funcție, în contextul în care una dintre deciziile luate de acesta a condus la pierderea unui dosar la CEDO.

„Eu nu cunosc, dar vă aduc aminte că am agreat ca din numele Comisiei să depunem o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii ca să înainteze aceasta pentru Comisia disciplină și să fie verificată activitatea judecătorului respectiv. Dacă vor fi depistate încălcări, el urmează să nu primească această indemnizație și în privința lui să se ia unele decizii de alt caracter”, a precizat deputatul Vasile Bolea.

Sveatoslav Moldovan este judecător din 1992, la CSJ fiind din 2003. Acesta a obținut grad superior de calificare în 2007.

Curaj.tv

În 2019, Moldovan a ridicat un salariu total de peste 402 mii de lei pentru activitatea de judecător la CSJ și în calitate de inspector judecător la CSM. Totodată, acesta a avut o pensie de 163.860 de lei și o indemnizație de 2400 de lei. Familia Moldovan declară trei apartamente și un garaj, precum și un automobil Skoda Octavia. În conturile familiei magistratului sunt aproape 50.000 de lei.

Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia sunt judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

Astfel, Guvernul R. Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.