Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O magistrată din Chișinău, despre…

O magistrată din Chișinău, despre independența justiției: „Un judecător care se teme este unul periculos”

Magistrata Viorica Puica de la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, afirmă că un judecător independent adoptă o hotărâre în sala de deliberare doar în baza probelor constatate în ședință, raportate la lege sau reieșind din prevederile legale, iar atunci când în deliberare se discută alte împrejurări ale procesului, rugăminți, solicitări sau amenințări, există o problemă gravă a independenței sistmeului judiciar. Viorica Puica a ținut un discurs la capitolul independența judecorilor în R. Moldova în cadrul conferinței anuală a actorilor din domeniul justiției: „Justiția în Republica Moldova: realizări, provocări și perspective”, care are loc astăzi, 29 iunie, în capitală.

Judecătoarea, care și anterior a avut discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova, susține că despre un sistem independent se poate vorbi doar când magistrații sunt selectați și promovați în funcții pe criterii de profesionalism integritate și meritocrație, când nu există pârghii de influență asupra judecătorilor, când sunt asigurate condițiile de bază pentru protecția efectivă și completă și când există garanții în privința apărării drepturilor fundamentale ale omului.

Cu experiență de 16 ani în sistem, Viorica Puica afirmă că „un judecător care se teme  este un judecător periculos”. În acest sens, aceasta precizează că independența funcțională presupune că instanțele nu sunt influențate și supuse ingerințelor din partea puterii executive și legislative, iar independența personală reiese din statutul pe care-l are judecătorul.

„În principiu, legislația RM asigură independența judecătorului: reglementarea strictă a procedurii, procedeul de numire, eliberare, temeiuri concrete de sancționare a unui judecător, secretul deliberării, și interzicerea divulgării lui, asigurarea resurselor materiale. Legea nu este perfectă, dar asigură garanții destule”, a declarat magistrata în cadrul evenimentului la care participă avocați, procurori și judecători, inclusiv șefii PG, PA, CSM și UAM.

În același timp, magistrata s-a întrebat de ce în ultimul timp tot mai multe voci vorbesc despre faptul că justiția nu este independentă, iar credibilitatea cetățenilor este sub orice nivel. Aceasta a mai precizat că după ce au investit mijloace financiare importante pentru reforma sistemului judiciar din R. Moldova, partenerii de dezvoltate ai statului reproșează că încă mai așteaptă ca să fie garantată independența justiției.

„Esențial, schimbarea depinde de fiecare judecător, indiferent de instanța în care activează”, a declarat magistrata, precizând totodată și importanța conștientizării rolului avocaților și procurorilor. Viorica Puica a sugerat Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor să fie „mai curajoși și mai vocali” și să se transfrome, într-adevăr, în organe care să garanteze „efectiv independența justiției”.

„Să nu uităm că suntem puternici prin statut și nu avem nevoie de relații cu politicul sau cu oamenii de afaceri”, a declarat aceasta, citând îndemnul unui raportor al ONU: „Să fim independenți și să nu luăm instrucțiuni de la politiceni sau de la oameni bogați”.

Magistrata a recunoscut că în cariera sa a existat un caz în care s-a încercat intimidarea sa pentru adoptarea unei anumite hotărâri pe un dosar. Viorica Puica susține că a fost telefonată, dar că drept răspuns i-a comunicat persoanei că are loc o imixtiune în activitatea sa și că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior, afirmă judecătoarea, a senunțat tentativa de intimidare a sa: „trebuie să vă recunosc, mi-a fost foarte greu, nu puteam dormi noaptea, am avut sentiment de empatie, mai ales pentru că printre ei a fost și un judecător. (….) De atunci, nimeni nu se mai apropie cu solicitări”.

Magistrata susține că în ultimii ani, legiuitorul a încercat să atenteze la independența puterii judecătorești, dar că instanța Constituțională, la cererea plenului Curții Supreme de Justiție, a adoptat mai multe hotărâri prin care a apărat independența justiției. În acest sens, magistrata a enumerat, inclusiv, hotărârea CC care a  declarat neconstituțională pensia specială a judecătorilor, hotărârea din 27 iunie 2017 prin care obligația CSM-ului  de a verifica condițiile prevăzute de lege pentru ridicarea imunității judecătorului a fost declarată constituțională și hotărârea din 5 decembrie 2017 prin care verificarea judecătorilor de către SIS a fost declarată neconstituțională.

În acest sens, magistrata și-a exprimat dezacordul, enunțat și anterior, față de excluderea din sistem a judecătoarei Domnica Manole doar în baza unui aviz consultativ al SIS, precizând că este un caz „grav”.

În finalul discursului său, magistrata a îndemnat colegii săi din sistem să aibă un comportament ireproșabil: „Să înlăturăm orice suspiciuni ce afectează imaginea justiției”.

Pe 29 iunie, la Chișinău are loc conferința anuală a actorilor din domeniul justiției „Justiția în Republica Moldova: realizări, provocări și perspective”. La discuții participă procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, și președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), Emanoil Ploșniță.