Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Motivul pentru care o magistrată…

Motivul pentru care o magistrată s-a abținut să îl judece pe Viorel Morari

Judecătoarea căreia i-a fost repartizat spre examinare dosarul în care figurează șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a decis să se abțină de examinarea dosarului. Drept motiv, magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chișinău a invocat că fiul său este procuror, iar Viorel Morari i-ar fi fost formator acestuia.

Contactat de Ziarul de Gardă, avocatul lui Morari ne-a comunicat că cererea de abținere a Djetei Chistol a fost admisă ieri, 10 februarie, iar dosarul urmează a fi repartizat unui alt magistrat.

„În situația în care a fost admisă cererea de abținere a doamnei Chistol, dosarul trebuie să fie redistribuit prin intermediul Programului de Gestionare a Dosarelor, aleatoriu, unui alt judecător. Eu încă nu am fost informat despre redistribuirea dosarului unui alt judecător. Nu m-a telefon nimeni”, Vasile Foltea.

Avocatul lui Morari ne-a comunicat că argumentul invocat de magistrata Chistol în cererea de abținere este unul plauzibil.

„În momentul în care cererea de abținere a fost admisă prin încheierea unui judecător, încheiere irevocabilă și definitivă, nu am ce comenta. În momentul în care un judecător crede că vor exista impedimente la examinarea dosarului, ținând cont de faptulc ă fiu ei a fost și este procurori, iar domnul Morari i-ar fi fost acestuia formator, ține de discreția dumneaiei. Mie mi se pare un argument plauzibil”, a mai precizat Foltea.

Djeta Chistol activează în sistem din anul 1996. Aceasta a ajuns în atenția publicului în 2012, când a admis mai multe erori într-o decizie de judecată, unde a scris că „o mașină se deplasa pe 3 străzi în același timp”. Aceasta a explicat greșeala din cauza volumului mare de lucru și a oboselii: „O să fiu mai atentă. E volum mare de lucru. Eu îmi cer scuze”, declara Djeta Chistol. Colegiul disciplinar al CSM a respins ulterior plângerile depuse pe numele acesteia și a avertizat-o să fie mai atentă. Chistol a fost și magistrata care a respins cererea de chemare în judecată în dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, a celor 143 de cetățeni din diasporă, calificând-o drept „neîtemeiată”. Altfel spus, instanța nu a recunoscut faptul că alegătorilor din străinătate le-a fost încălcat, la 13 noiembrie, dreptul la vot.

La 10 ianuarie, în ziua când au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice, acțiuni pe care le-ar fi săvârșit în martie 2017, când a înregistrat o plângere depusă de către Vlad Plahotniuc împotriva lui Veaceslav Platon, pe care, conform PG, „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale”. Ulterior, magistrații au decis, la solicitarea procurorilor, să îi prelungească măsura de arest preventiv.

Viorel Morari a declarat anterior că dosarul în care este vizat ar fi unul politic și că, astfel, s-ar încerca distragerea atenției publice de la alte subiecte sau fapte, dar și că dosarul său ar fi fost inițiat la comanda noului șef al PG, Alexandr Stoianoglo și al președintelui R. Moldova, Igor Dodon.