Ministerul Justiției, după ședința cu avocații, care au anunțat grevă generală: „Unele propuneri legislative se regăsesc în practica altor state. Altele urmează să fie analizate suplimentar”

Ministerul Justiției a găzduit luni, 14 iulie, o discuție despre recentele modificări la legea privind avocatura, care riscă să provoace o grevă generală a apărătorilor. La întâlnire au participat reprezentanți ai Parlamentului, Aparatului Președinției, Uniunii Avocaților din Moldova (UAM), Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) și ai Ministerului Justiției.
Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Justiției, deputații prezenți la ședință au precizat că modificările au fost operate pentru a aduce „o perspectivă diferită și o viziune nouă în cadrul comisiilor, dar și pentru a spori transparența în accederea profesiei și procedurile disciplinare”.
„În același timp, (deputații, n.r.) și-au manifestat deschiderea pentru luarea unor măsuri care să contribuie la îmbunătățirea activității avocaților”, se arată în comunicatul de presă.
În cadrul discuțiilor, s-a precizat faptul că amendamentele operate de către Parlament nu ar afecta exercitarea activității de avocat, dar „țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă a organelor din cadrul UAM”.
„Aceste modificări au ca scop soluționarea unor provocări semnalate de cetățeni, precum perceperea taxelor la examinarea plângerilor privind abaterile disciplinare, practici ce pot limita accesul la justiție.
De asemenea, s-a menționat că unele propuneri, cum ar fi diversificarea componenței comisiilor cu membri laici (care nu sunt funcționari sau persoane politice) și nereînnoirea mandatelor, se regăsesc în practica altor state. Deciziile în aceste comisii vor continua să fie luate de majoritatea avocațială (8 din 11 membri). Alte prevederi incluse în amendamente urmează să fie analizate suplimentar și, dacă va fi necesar, îmbunătățite. De asemenea, modificările legislative recente nu vor produce efecte imediate, ceea ce permite desfășurarea unor consultări suplimentare și, eventual, ajustarea reglementărilor”, notează Ministerul Justiției.
Potrivit Ministerului, un subiect a vizat decizia Consiliului Uniunii Avocaților de a „impune participarea obligatorie a avocaților la grevă, sub sancțiunea unor măsuri disciplinare”. Reprezentanții CNAJGS au semnalat riscul unor „eventuale blocaje care pot apărea în urma grevei avocaților, în special în ceea ce privește accesul persoanelor vulnerabile la asistență juridică garantată de stat și activitatea organelor de drept”.
„Conducerea Ministerului a sugerat revizuirea aspectelor din pct. 4-6 din decizia consiliului, subliniind că libertatea de alegere, protejarea interesului public și funcționarea sistemului justiției trebuie să primeze”, se mai arată în comunicat.
Uniunea Avocaților a comunicat anterior că proiectul de Lege nr. 244/2025, așa cum a fost promovat de Guvernul R. Moldova, a fost susținut de organul de autoadministrare.
„Însă intervenția în lectura II-a pe ultima sută de metri cu un amendament, care contravine conceptului proiectului, fără consultarea prealabilă a profesiei, prin care într-o manieră lipsită de logică se desființează un barou al avocaților, se reduce termenul mandatului comisiilor Uniunii avocaților, se interzice avocaților să candideze în organele de autoadministrare, precum și se interzice alegerea decanilor lor pentru un nou mandat, se modifică componența comisiilor Uniunii Avocaților, fără o analiză elementară a impactului și evaluare a riscurilor de reglementare, justifică avocatura să își spună cuvântul și să intervină cu acest apel public”, se menționează în apelul public către președinta Maia Sandu.
Avocații ar urma să intre în grevă generală de marți, 15 iulie, până la data desfășurării Congresului extraordinar al avocaților din 25 iulie.
Pe 14 iulie, Avocatul Poporului a venit cu o poziție privind procesul de adoptare a modificărilor la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură. „O asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională, prevăzute de Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, și se abate de la standardele naționale și internaționale privind consultarea efectivă a părților interesate”, potrivit comunicatului emis de Oficiul Avocatului Poporului.
Președintele Uniunii Avocaților: „Acțiunile de protest a avocaților reprezintă o manifestare legitimă a dreptului la protest, exercitată în vederea apărării independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”
Pe 12 iulie, Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova a declarat că acțiunile de protest „nu urmăresc un scop politic, ci reflectă îngrijorările profunde a corpului profesional față de amenințările la adresa exercitării libere și independente a profesiei”.
„În numele Uniunii Avocaților din R. Moldova, aducem la cunoștință opiniei publice că declanșarea acțiunilor de protest a avocaților reprezintă o manifestare legitimă a dreptului la protest, exercitată în vederea apărării independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat și a rolului esențial pe care aceasta o are în garantarea dreptului la apărare, inclusiv împotriva ingerinței statului în realizarea dreptului de autoguvernare a profesiei de avocat independent de autorităţi şi de cetăţeni, așa cum prevede Recomandarea Rec(2000)21 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.
Subliniem faptul că această acțiune nu urmărește un scop politic, ci reflectă îngrijorările profunde a corpului profesional față de amenințările la adresa exercitării libere și independente a profesiei, precum și a autoadministrării acesteia.
Uniunea Avocaților se disociază de orice declarații, inițiative sau interpretări cu caracter politic apărute în spațiul public în legătură cu greva profesională avocaților”, a scris Dorin Popescu.
Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a scris pe 10 iulie un mesaj pe pagina lui de Facebook, arătându-și nemulțumirea vizavi de unele modificări legislative făcute de Parlament la ședința din 10 iulie. Potrivit acestuia, amendamentele votate „omoară independența și libertatea profesiei”.
Acesta a menționat, de asemenea, că „cel mai grav este că aceste amendamente care ne întorc in anii ’90 și transformă avocatura într-o profesie de stat, au fost propuse de avocata înscrisă în Lista Baroului Bălți si deputata Efimia Bandalac”. La rândul ei, deputata a venit cu o reacție în urma acuzațiilor: „Este important să separăm realitatea juridică de interpretările grăbite sau eronate”.