Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Maia Sandu consideră decizia de…

Maia Sandu consideră decizia de astăzi a Curții de Apel „similară cu cea a CC precedente, care a numărat zilele greșit”

Intenția de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor are drept scop punerea piedicilor la reformele din justiție, a declarat șefa Executivului, Maia Sandu, în cadrul ediției din 24 septembrie a emisiunii „Moldova în direct” de la M1.

Premierul susține că, deși judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu sunt printre semnatarii cererii de convocare a adunării extraordinare, „e foarte clar și noi cu toții înțelegem că ei sunt cei care încearcă să manipuleze cu anumiți judecători prin aceste acțiuni, pentru că CSJ este prima pe lista reformelor în justiție”.

„Eu consider că decizia de astăzi a Curții de Apel este similară cu decizia Curții Constituționale (CC) precedente, care a numărat zilele greșit. S-au grăbit așa încât să nu lase decizia la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să nu mai amâne decizia de stabilire a Adunării judecătorilor”, a sugerat șefa Cabinetului de miniștri.

Comentând faptul că președintele CSJ, Ion Druță, a rămas astăzi, 24 septembrie, fără imunitate, Maia Sandu a subliniat că el „a avut un rol în mai multe dosare contradictorii, ca să le spun abuzive, inclusiv anularea mandatului primarului ales al Chișinăului anul trecut”.

„Ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc demonstrează că oamenii de acolo înțeleg că noi suntem serioși atunci când vorbim despre reforme și schimbare. (…) E un semnal clar pentru anumiți judecători că se înfierbântă situația și mulți dintre ei, probabil, sunt vizați”, a adăugat aceasta.

Druță este urmărit penal în cadrul unui dosar deschis ieri, 23 septembrie, pe faptul îmbogățirii ilicite. Astăzi, 24 septembrie, după ce CSM a admis ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții la biroul de serviciu al șefului CSJ.

Tot astăzi, judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat o încheiere prin care au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie. Pe ordinea de zi au fost stabilite două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.