Magistrații care au obligat statul să vândă firmei „Finpar Invest” terenul pe care se află televiziunile lui Plahotniuc

Compania care administrează afacerile imobiliare ale lui Vladimir Plahotniuc, „Finpar Invest”, a obținut la 24 noiembrie curent o nouă victorie. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a recunoscut legalitatea încheierii emise de Judecătoria Buiucani la 17 iunie curent, prin care Agenția Proprietății Publice a fost obligată să încheie contractul de vânzare-cumpărare cu „Finpar Invest” a unui teren de 1,17 hectare de pe teritoriul Moldexpo. Pe terenul din str. Ghioceilor,  sunt amplasate sediile „General Media Group Corp” și „Radio Media Group Inc.”, care includ patru posturi TV și trei posturi radio, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc, scrie mold-street.com.

Judecătorii Curții de Apel care au recunoscut legalitatea deciziei sunt Ion Muruianu, Ana Gavriliță și Nelea Budăi. Magistrații au respins și recursul jurnalistului Vitalie Voznoi contra încheierii judecătoriei Buiucani din 17 iunie, prin care i s-a interzis să înregistreze ședința în care s-a examinat acest dosar.

Magistrații sunt cunoscuți opiniei publice după ce presa a sesizat mai multe problemele de integritate. ZdG a scris anterior despre averile acestora.

Ion Muruianu, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, este vizat în mai multe dosare pierdute de R. Moldova la CEDO. De asemenea, magistratul a fost vizat în 34 de plângeri depuse la Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

Șase dosare pierdute la CEDO are și Ana Gavriliță.  Anterior, ea a fost acuzată că ar fi dispus achitarea de către o firmă a unui împrumut de patru milioane de lei în baza unor acte false.

Magistrata Nelea Budăi este proprietara unei case, estimată de experți la peste cinci milioane de lei. Aceasta apare în mai multe rapoarte ale CSM privind procedurile disciplinare. Acum doi ani, vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vadim Vrabie, a depus o sesizare la CSM referitor la acţiunile judecătoarelor Nelea Budăi şi Nina Traciuc, invocând că acestea ar fi admis probe presupus false în examinarea dosarului „Moldtranselectro” – „Termoelectrica”. Aceste acţiuni ar fi dus la majorarea nefondată a datoriei întreprinderii de stat din Moldova faţă de compania românească.

În prima instanță, judecătoarea care a obligat Agenția Proprietății Publice să încheie contractul de vânzare-cumpărare cu „Finpar Invest”, este Galina Moscalciuc.

Moscalciuc este cea care l-a absolvit de pedeapsă pe polițistul Ion Perju, judecat pentru că l-ar fi omorât pe Valeriu Boboc.

Judecătoarea Galina Moscalciuc a examinat anterior și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.

Potrivit unei investigații RISE Moldova, „Finpar Invest” SRL este cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în 1993, cu denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” SRL, cu un capital social de 35 de mii de ruble.

În 1998, Oxana Childescu, soția lui Vladimir Plahotniuc, devine acționar cu 95% din capitalul companiei. În 2003, pachetul de 95% este transmis Verei Morozan, sora lui Plahotniuc, iar din 2005, acționari majoritari au devenit mai multe companii offshore, reprezentate prin procură de mai mulți interpuși controlați de mogul. Tot în 2005, capitalul social a fost modificat de la 35 mii de ruble la 11 milioane de lei. În 2008, Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” își schimbă denumirea în Finpar Invest SRL.

Din august 2014, acționarul unic la ”Finpar” este ”Asirapal Enterprises Ltd.” (Cipru), fondată de alte două companii offshore. În 2015, „Finpar” a înregistrat un capital social de 498 milioane de lei, de aproximativ 10 ori mai mult decât averea oficială a lui Vladimir Plahotniuc, menționată în declarația de avere.

Foto: omg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?
  26.11.2015
  Referitor la incapacitatea Demnitarilor de Stat de a înlătura discriminarea cetățenilor simpli, chiar și a propriilor părinți

  Am muncit pe tărămul pedagogic 50 de ani.

  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică (am petrecut circa 50 de mii de ore academice în fața elevilor, fără haltură), am fost „FELICITAT” printr-un „şut în fund” de la locul de muncă de către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu.
  Zilele trecute am aflat, că Președintele Nicolae Timofte are o pensie de 18 mii de lei și un salariu tot de 18 mii de lei. Nu mai țin minte cîte mii de lei a încasat la momentul ieșirii la pensie pentru anii serviți, însă nu știu cui a servit.
  Ce a făcut acest om pentru Republica Moldova ca să primească unul singur cît 36, dar chiar mai mulți, pensionari din rîndul oamenilor simpli? Medalii știu că a împărțit și la tîlhari.
  Mai știu, că minciuna spusă bîlbîit de Preşedintele Nicolae Timofti în faţa milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” a acționat asupra Curții Constituţionale, care după nouă luni de la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu la 6 septembrie 2012, a emis hotărîrea
  discriminatorie din 23 aprilie 2013 care a numit Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care au atins vîrsta de pensionare, contrar Constituției RM în vigoare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi declare respinsă cererea mea de la CEDO, cu un motiv fictiv.
  Mai bine de 230 de zile scriu pe diferite site-uri despre faptul, că Legea despre Salarizare și Legea de Pensionare a RM sînt niște Legi Discriminatorii pentru cetățenii simpli ai RM pe mai multe criterii.
  Mă întreb și Vă întreb, ce pensie și ce salariu are Domnul Vladimir Curbet, care în rezultatul muncii sale cu ansamblul Joc a proslăvit Republica Moldova pe întregul Glob Pămîntesc?
  Sînt sigur, pensia și salariul Domnului Vladimir Curbet sînt de multe ori mai mici decît ale Președintelui Nicolae Timofte. De ce ?????
  Din cauza că Demnitarii de Stat sînt niște ipocriți, ce se gîndesc numai la propriile buzunare.
  Demnitarii de Stat susțin HALTURA ÎN TOATE DEPARTAMENTELE.
  Prin ce se manifestă susținerea halturei în toate departamentele:
  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor strîmbe și nechibzuite.
  2. Demnitarii de Stat, știind despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au tăcut.
  3. Demnitarii de Stat nu efectuiază modificări în Legea despre Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de milioane iar cei de rînd abea să ajungă la 2-3 mii de lei lunar.
  4. Demnitarii de Stat primesc Îndemnizații pentru anii munciți în cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.
  5. Ei nu vor să înțeleagă că Legea actuală de Pensionare, care asigură:
  Achitarea pensiei categoriilor din administrația publică cu 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor din administrația publică reprezintă 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor, care reprezintă majoritatea populației RM reprezintă 27% din salariul lunar discriminează poporul simlu, care reprezintă majoritatea populației RM, care asigură
  6. Demnitarii de Stat au schimbat data de achitare a plății pentru energia electrică consumată.
  Acei, care au făcut ceea ce ați furat, nu mai au capacitatea de a se deplasa de cîteva ori pe lună pentru a achita serviciile.
  Pensionarii au fost de acord tacit cu data achitării pensiei, așa că și Demnitarii de Stat trebuie să primească fără amende plățile comunale pînă în ziua de primire a pensiei.
  7. Demnitarii de Stat permit ca judecătorii din RM să perfecteze spălarea de bani din Rusia și alte state.
  8. Valeriu Guma – culmea culpelor Judecătorilor moldoveni.
  Domnilor judecători, oare n-a venit vremea să aveți măcar un picuț de soveste omenească?

 2. Angela Codreanu

  Eu din cate stiu RM a renuntat la modelul economiei panificate bazate pe proprietatea de stat. Credeam ca deja am facut tranzitia la economia de piata si proprietatea privata. Deci, incotro? Fiecare cetatean al RM e liber sa aiba proprietate privata – drept garantat de Constitutie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *