Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații care au obligat statul…

Magistrații care au obligat statul să vândă firmei „Finpar Invest” terenul pe care se află televiziunile lui Plahotniuc

omg.md

Compania care administrează afacerile imobiliare ale lui Vladimir Plahotniuc, „Finpar Invest”, a obținut la 24 noiembrie curent o nouă victorie. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a recunoscut legalitatea încheierii emise de Judecătoria Buiucani la 17 iunie curent, prin care Agenția Proprietății Publice a fost obligată să încheie contractul de vânzare-cumpărare cu „Finpar Invest” a unui teren de 1,17 hectare de pe teritoriul Moldexpo. Pe terenul din str. Ghioceilor,  sunt amplasate sediile „General Media Group Corp” și „Radio Media Group Inc.”, care includ patru posturi TV și trei posturi radio, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc, scrie mold-street.com.

Judecătorii Curții de Apel care au recunoscut legalitatea deciziei sunt Ion Muruianu, Ana Gavriliță și Nelea Budăi. Magistrații au respins și recursul jurnalistului Vitalie Voznoi contra încheierii judecătoriei Buiucani din 17 iunie, prin care i s-a interzis să înregistreze ședința în care s-a examinat acest dosar.

Magistrații sunt cunoscuți opiniei publice după ce presa a sesizat mai multe problemele de integritate. ZdG a scris anterior despre averile acestora.

Ion Muruianu, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, este vizat în mai multe dosare pierdute de R. Moldova la CEDO. De asemenea, magistratul a fost vizat în 34 de plângeri depuse la Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

Șase dosare pierdute la CEDO are și Ana Gavriliță.  Anterior, ea a fost acuzată că ar fi dispus achitarea de către o firmă a unui împrumut de patru milioane de lei în baza unor acte false.

Magistrata Nelea Budăi este proprietara unei case, estimată de experți la peste cinci milioane de lei. Aceasta apare în mai multe rapoarte ale CSM privind procedurile disciplinare. Acum doi ani, vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vadim Vrabie, a depus o sesizare la CSM referitor la acţiunile judecătoarelor Nelea Budăi şi Nina Traciuc, invocând că acestea ar fi admis probe presupus false în examinarea dosarului „Moldtranselectro” – „Termoelectrica”. Aceste acţiuni ar fi dus la majorarea nefondată a datoriei întreprinderii de stat din Moldova faţă de compania românească.

În prima instanță, judecătoarea care a obligat Agenția Proprietății Publice să încheie contractul de vânzare-cumpărare cu „Finpar Invest”, este Galina Moscalciuc.

Moscalciuc este cea care l-a absolvit de pedeapsă pe polițistul Ion Perju, judecat pentru că l-ar fi omorât pe Valeriu Boboc.

Judecătoarea Galina Moscalciuc a examinat anterior și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.

Potrivit unei investigații RISE Moldova, „Finpar Invest” SRL este cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în 1993, cu denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” SRL, cu un capital social de 35 de mii de ruble.

În 1998, Oxana Childescu, soția lui Vladimir Plahotniuc, devine acționar cu 95% din capitalul companiei. În 2003, pachetul de 95% este transmis Verei Morozan, sora lui Plahotniuc, iar din 2005, acționari majoritari au devenit mai multe companii offshore, reprezentate prin procură de mai mulți interpuși controlați de mogul. Tot în 2005, capitalul social a fost modificat de la 35 mii de ruble la 11 milioane de lei. În 2008, Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” își schimbă denumirea în Finpar Invest SRL.

Din august 2014, acționarul unic la ”Finpar” este ”Asirapal Enterprises Ltd.” (Cipru), fondată de alte două companii offshore. În 2015, „Finpar” a înregistrat un capital social de 498 milioane de lei, de aproximativ 10 ori mai mult decât averea oficială a lui Vladimir Plahotniuc, menționată în declarația de avere.

Foto: omg.md