LIVE/ Ședință importantă la CSP: Dumitru Robu și-a ales noi adjuncți

Pe ordinea de zi a ședinței din 9 august a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) figurează 10 subiecte, printre care anunțarea concursului pentru funcția de procuror general. Ordinea de zi poate fi accesată AICI.

Ora 14.00: Ședința CSP a luat sfârșit.

Ora 13.55: Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a obținut acordul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a numi în funcții noi adjuncți ai Procuraturii Generale.

Ora 13.34: Nou procuror general interimar Dumitru Robu solicită acordul CSP-ului de a numi în funcții de adjuncți ai săi pe Eduard Bulat, Mircea Roșioru și Alexandru Nichita.

Ora 12.18: Membrii CSP au respins demersul ministrei Justiției de a revoca procurorii Igor Popa și Ruslan Popov din componența Consiliului Institutului Național al Justiției.

Ora 12.00: Ministra Olesea Stamate a propus revocarea statului de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) pentru procurorii Igor Popa și Ruslan Popov. Potrivit ministrei, există „semne de întrebare semnificative vizavi de intergitatea și reputația acestora” și că „ambele persoane nu corespund criteriilor de imagine reproșabilă”, iar prezența loc în Consiliul INJ ar afecta încrederea în absolvenții instituției.

Membrii CSP au declarat că ar fi corect ca Igor Popa și Ruslan Popov să fie prezenți în ședință și au solicitat ministrei prezentarea probelor în susținea acuzațiilor. Olesea Stamate a declarat că este gata să enunțe argumentele, dar că acestea nu se referă la activitatea celor doi procurori în cadrul Consiliului INJ.

Ora 11.02: CSP a hotărât să admită contestația depusă de procurorul A. Diulgher împotriva a hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-52/19 din 21.06.2019, să o caseze și să emită o nouă hotărâre prin care să înceteze procedura disciplinară în privința procurorului.

Ora 10.25: A fost luată decizia de a respinge contestația depusă de procurorul Igor Buliga și a menține de a menține hotărârea Colegiului de disciplină și etică nr.3-45/19 din 21.06.2019 în privința acestuia.

Ora 10.15: A fost luată decizia de a transmite Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor dosarele procurorilor Irina Greorghișteanu și Ala Căuș, în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de procuror în Procuratura Anticorupție.

Ora 10.02: CSP a a luat decizia de anunța concurs pentru funcția de procuror general. Dosarele urmează a fi depuse până la 10 septembrie.

Ora 9.45: Membrii Consiliului s-au retras în deliberare pentru a lua o decizie.

Ora 9.41: Președinta CSP, Angela Motuzoc, a replicat că Parlamentul sau Ministerul Justiției nu a cerut CSP-ului aviz la proiectul de lege care propune schimbarea condițiilor pentru accederea la funcția de procuror general.

Ora 9.40: Membrul CSP Dumitru Pulbere, desemnat de preşedintele R. Moldova, s-a pronunțat în favoarea propunerii ministrei Justiției, argumentând că există un procuror general interimar și că nu este o diferență mare dacă se anunță concurs în septembrie-octombrie.

Ora 9.36: Olesea Stamate susține că doar a anunțat despre proiectele de lege care se află în examinare, pentru ca ulterior CSP să nu fie nevoit să anuleze concursul și să anunțe altul, în conformitate cu noile prevederi. Aceasta a precizat că nu impune nimic, dar semnalează despre proiectul de lege „în sensul colaborării interinstituționale”.

Ora 9.35: Un membru al CSP susține că până în prezent actualele prevederi ale Legii cu privire la Procuratură în vederea desemnării candidatului la funcția de procuror general nu au fost aplicate, pe când Comisia de la Veneția le-a calificat drept unele foarte bune și democratice.

Potrivit acestuia, politcul nu ar trebui să influențeze agenda CSP, care este un organ independent.

Ora 9.28: Ministra Justiției, Olesea Stamate, solicită amânarea demarării concursului pentru luna septembrie, pe motiv că la MJ se află un proiect de lege care ar urma să schimbe prevederile legii în privința concursului pentru șefia PG.

Ora 9.25: Președinta CSP, Angela Motuzoc, enunță criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror-șef al PG.

Ora 9.20: Trei procurori au depus jurământul de accedere în funcție:
– Sergiu Mocan, Procuratura Strășeni;
– Ghenadie Andronachi, Procuratura Drochia;
– Ion Sandu, Procuratura Rezina.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Procurorului General Interimar

  personal dnului Dumitru Robu

  de la Taboră Ion

  tabora.ion@gmail.com

  tel. 079413032

  PLÎNGERE

  Stimate Procuror General Interimar, vă aduc la cunoștință că în 2011 de Judecătoria Rîșcani mun Chișinău, fiind condamnat pentru într-un dosar penal fabricat.

  Din ziua condamnării și pînă în prezent, de nenumărate ori m-am adresat către organele procuraturii în partea ce ține de revizuirea cauzei penale respective, însă fără nici un rezultat pozitiv.

  Procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău cu încălcări grave a prevederilor Codului de Procedură Penală, Legii cu privire la procuratură și Constituției RM ignorau și ignoră cererile înaintate de mine pentru a iniția procedura de revizuire a cauzei penale.

  Recent, am fost nevoit să mă adresez și către deputați de Parlament și anume dnei Stela Macari, căreia i-am înaintat materiale și probe convingătoare și legale care slujesc ca temeiuri de inițiere a propcedurii de revizuire.

  Dna Stela Macari, la rîndul său a readresat petinția spre examinare în adresa Procuraturii Generale, în urma căreia procurorul Sergiu Bursacovschi la 01 august 2019 emis răspunsul nr.21-658/10-2156 care este superficial, incomplet și ilegal.

  Prin răspunsul dat Sergiu Bursacovschi tăinuiește crimă prin incălcarea gravă a prevederilor Legii cu privire la procuratură, Codului de procedură penală și Constituției RM.

  La prezenta plîngere anexez doar o parte din materialele pe care le dețin prin care se dovedește o atitudine complet ilegală din partea organelor procuraturii.

  Deși nu ve-ți da curs prezentei plîngeri, v-oi fi nevoit să ofac publică și pe asta.

  Viciile fundamentale în cadrul cauzei penale pentru care am fost condamnat a se vedea:

  1. https://taboraion.home.blog/2019/03/29/vrea-revizuirea-dosarului-penal-si-face-public-recursul/

  2. https://curaj.tv/2019/03/03/ginduri-de-la-inchisoare-despre-dreptate/

  3. https://curaj.tv/2019/02/21/despre-alegeri-si-justitie-de-dupa-gratii/

  4. https://justicemoldova.md/actiuni-ilegale-din-partea-judecatorilor-de-instructie-si-procurori/

  5. https://curaj.tv/2018/10/25/un-detinut-il-acuza-pe-judecatorul-diaconu-de-ilegalitati-2/

  6. https://justicemoldova.md/delapidare-ilegala/

  7. https://curaj.tv/2019/07/01/adresare-catre-andrei-nastase/

  8. https://justcivil.wordpress.com/2019/06/05/comunicare-catre-comisarul-pentru-drepturile-omului-mama-cu-3-copiii-privata-abuziv-si-evacuata-din-locuinta/

  9. https://www.canal3.md/ro/emisiune/impact_2441_video_91022.html ș.a.

  Reieșind din cele expuse mai sus solicit din răspunsul din 01 august 2019 emis de procurorul Sergiu Bursacovschi dă dovadă că în prezent procuratura în RM nu funcționează, ci mai degrabă îndeplinește ordinile unor persoane din umbră.

  Același procuror Sergiu Bursacovschi cu răspunsul din 01 august 2019 se contrazice cu răspunsul nr.21-3/17-75 emis de el însuși la 08.02.2017, prin aceste acțiuni încălcînd grav legea și atribuțiile de funcție stabilite prin lege.

  La prezenta plîngere anexez un șir de probe prin care se dovedește încălcarea gravă a legii din partea procurorilor și judecătorilor de instrucție.

  Reieșind din cele expuse solicit:

  1. Declararea nulă a răspunsului nr.21-658/10-2156 din 01 august 2019

  2. În mod obligatoriu să fiu audiat

  3. Întrepriderea tuturor măsurilor legale în partea ce îine de soluționarea petiției readresate spre examinare în adresa Procuraturii Generale de către deputatul Stela Macari

  Taboră Ion

  Anexe 22 file

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *