Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședință importantă la CSP:…

LIVE Ședință importantă la CSP: Dumitru Robu și-a ales noi adjuncți

Pe ordinea de zi a ședinței din 9 august a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) figurează 10 subiecte, printre care anunțarea concursului pentru funcția de procuror general. Ordinea de zi poate fi accesată AICI.

Ora 14.00: Ședința CSP a luat sfârșit.

Ora 13.55: Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a obținut acordul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a numi în funcții noi adjuncți ai Procuraturii Generale.

Ora 13.34: Nou procuror general interimar Dumitru Robu solicită acordul CSP-ului de a numi în funcții de adjuncți ai săi pe Eduard Bulat, Mircea Roșioru și Alexandru Nichita.

Ora 12.18: Membrii CSP au respins demersul ministrei Justiției de a revoca procurorii Igor Popa și Ruslan Popov din componența Consiliului Institutului Național al Justiției.

Ora 12.00: Ministra Olesea Stamate a propus revocarea statului de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) pentru procurorii Igor Popa și Ruslan Popov. Potrivit ministrei, există „semne de întrebare semnificative vizavi de intergitatea și reputația acestora” și că „ambele persoane nu corespund criteriilor de imagine reproșabilă”, iar prezența loc în Consiliul INJ ar afecta încrederea în absolvenții instituției.

Membrii CSP au declarat că ar fi corect ca Igor Popa și Ruslan Popov să fie prezenți în ședință și au solicitat ministrei prezentarea probelor în susținea acuzațiilor. Olesea Stamate a declarat că este gata să enunțe argumentele, dar că acestea nu se referă la activitatea celor doi procurori în cadrul Consiliului INJ.

Ora 11.02: CSP a hotărât să admită contestația depusă de procurorul A. Diulgher împotriva a hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-52/19 din 21.06.2019, să o caseze și să emită o nouă hotărâre prin care să înceteze procedura disciplinară în privința procurorului.

Ora 10.25: A fost luată decizia de a respinge contestația depusă de procurorul Igor Buliga și a menține de a menține hotărârea Colegiului de disciplină și etică nr.3-45/19 din 21.06.2019 în privința acestuia.

Ora 10.15: A fost luată decizia de a transmite Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor dosarele procurorilor Irina Greorghișteanu și Ala Căuș, în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de procuror în Procuratura Anticorupție.

Ora 10.02: CSP a a luat decizia de anunța concurs pentru funcția de procuror general. Dosarele urmează a fi depuse până la 10 septembrie.

Ora 9.45: Membrii Consiliului s-au retras în deliberare pentru a lua o decizie.

Ora 9.41: Președinta CSP, Angela Motuzoc, a replicat că Parlamentul sau Ministerul Justiției nu a cerut CSP-ului aviz la proiectul de lege care propune schimbarea condițiilor pentru accederea la funcția de procuror general.

Ora 9.40: Membrul CSP Dumitru Pulbere, desemnat de preşedintele R. Moldova, s-a pronunțat în favoarea propunerii ministrei Justiției, argumentând că există un procuror general interimar și că nu este o diferență mare dacă se anunță concurs în septembrie-octombrie.

Ora 9.36: Olesea Stamate susține că doar a anunțat despre proiectele de lege care se află în examinare, pentru ca ulterior CSP să nu fie nevoit să anuleze concursul și să anunțe altul, în conformitate cu noile prevederi. Aceasta a precizat că nu impune nimic, dar semnalează despre proiectul de lege „în sensul colaborării interinstituționale”.

Ora 9.35: Un membru al CSP susține că până în prezent actualele prevederi ale Legii cu privire la Procuratură în vederea desemnării candidatului la funcția de procuror general nu au fost aplicate, pe când Comisia de la Veneția le-a calificat drept unele foarte bune și democratice.

Potrivit acestuia, politcul nu ar trebui să influențeze agenda CSP, care este un organ independent.

Ora 9.28: Ministra Justiției, Olesea Stamate, solicită amânarea demarării concursului pentru luna septembrie, pe motiv că la MJ se află un proiect de lege care ar urma să schimbe prevederile legii în privința concursului pentru șefia PG.

Ora 9.25: Președinta CSP, Angela Motuzoc, enunță criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror-șef al PG.

Ora 9.20: Trei procurori au depus jurământul de accedere în funcție:
– Sergiu Mocan, Procuratura Strășeni;
– Ghenadie Andronachi, Procuratura Drochia;
– Ion Sandu, Procuratura Rezina.