Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința CSP. Candidații care…

VIDEO Ședința CSP. Candidații care întrunesc condițiile de eligibilitate pentru funcția de procuror

Sursa: Captură foto CSP

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) s-au întrunit joi, 18 aprilie, în ședință. Pe agendă figurează mai multe subiecte, printre care ordinul procurorului general interimar cu privire la asigurarea interimatului funcției de procuror – șef al Procuraturii raionului Briceni.

UPDATE 15:06 Procurorul din cadrul Procuraturii Teritoriale din Găgăuzia, Nicolai Levandovski, a fost desemnat în funcția de procuror cu activitatea didactică.

UPDATE 14:42 CSP a constatat întrunirea condițiilor de eligibilitate pentru a candida la funcția de procuror de către candidații înscriși în concurs, lansat prin hotărârea CSP din 11 ianuarie 2024, absolvenții INJ, și anume: Svestal Tatiana, Ghemu Cristian, Mihalaș Ion, Panfil Nicolae, Osoianu Nicu, Iordan Cristian, Malcoci Rozalia, Prepeliță Cristian, Cebotari Doina, Lungu Cristina și Stici Ion.

„(…) A stabili calendarul ședințelor CSP pentru efectuarea procedurilor de selecție a candidaților la funcția de procuror, după cum urmează: pe 8 mai, ora 13:00, vor fi evaluați: Svestal Tatiana, Ghemu Cristian, Mihalaș Ion, Panfil Nicolae, Osoianu Nicu; pe 14 mai, ora 14:00, vor fi evaluați: Iordan Cristian, Malcoci Rozalia, Prepeliță Cristian, Cebotari Doina, Lungu Cristina și Stici Ion (…)”, a declarat Dumitru Obadă.

UPDATE 14:26 Procurora din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Tatiana Russu, a fost desemnată de CSP să asigure interimatul funcției de procuroră-șefă a Procuraturii raionului Briceni.

„CSP a hotărât: a aproba interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Briceni, dispus doamnei Tatiana Russu, prin ordinul procurorului general interimar din 16 aprilie 2024. A transmite prezenta hotărâre procurorului general interimar pentru procedurile administrative corespunzătoare”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Tatiana Russu activează în sistemul procuraturii din 2008, atunci când a fost angajată în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii raionului Briceni. În 2016 a fost numită în funcția de procuroră a PCCOCS, Oficiul Nord.

În septembrie 2021 – iulie 2022, Russu a exercitat interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Briceni.

„Activitatea mea va fi bazată pe o comunicare corectă cu toți colaboratorii din cadrul Procuraturii raionului Briceni, în vederea îndeplinirii sarcinilor, obligațiunilor doar în interesul legii. De asemenea, voi contribui enorm la sporirea eficienței procurorilor la exercitarea urmăririi penale a organului de urmărire penală constituit în cadrul Inspectoratului de Poliție Briceni și din cadrul direcției regionale Nord (…)”, a declarat procurora, înainte de a fi desemnată în noua funcție.

UPDATE 13:57 Președintele CSP, Dumitru Obadă, anunță că concursul pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor a eșuat. Candidații au obținut următorul punctaj:

Anatolie Galben – 5,12

Ghenadie Gurețan – 4,62

„(…) CSP a hotărât: a aproba nota finală pentru proba scrisă a candidaților admiși în concursul pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor, inițiat prin hotărârea CSP din 22 februarie 2024 (…). A încheia prin nerealizare concursul pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor, inițiat prin hotărârea CSP menționată (…)”, a spus Dumitru Obadă.

UPDATE 13:17 Membrii CSP examinează în ședință închisă aspecte operaționale conexe probei scrise în cadrul concursului pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor.

UPDATE 13:15 S-a decis amânarea evaluării eligibilității candidaților la funcția de procuror, înscriși în mai multe concursuri, precum și o adresare a membrului CSP Andrei Cebotari.

Pe 22 februarie 2024, CSP a inițiat concursul public pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor.