Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Joaca de-a justiția. Gheorghe Papuc…

Joaca de-a justiția. Gheorghe Papuc urmează să fie reținut după ce poliția va primi dispozitivul deciziei. Aceasta va fi trimisă „azi sau mâine”

Situație incertă în dosarul condamnării lui Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Ion Bodrug, șeful Inspectoratului General al Poliției a declarat pentru ZdG că instituția așteaptă documente oficiale de la Curtea de Apel Chișinău pentru a pune în aplicare decizia magistraților și pentru a-l putea reține pe Gheorghe Papuc. La rândul lor, reprezentanții CA Chișinău ne-au spus că vor trimite dispozitivul hotărârii „azi sau mâine” fără a putea să ne explice când anume, dar și de ce acest lucru durează atât de mult, dacă, dispozitivul a fost deja citit oficial în ședința de judecată care a avut loc luni, 19 decembrie 2015.După ce ieri, Mihail Murzac,  preciza că decizia Curții de Apel prin care Gheorghe Papuc a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare ar urma să fie pusă în aplicare pe 19 februarie, atunci când ea va fi pronunțată integral și motivat, astăzi acesta ne-a spus că decizia ar urma să fie executată imediat ce dispozitivul deciziei va ajunge la Poliție.

Solicitat de ZdG, Ion Bodrug, șeful Inspectoratului General al Poliției ne-a spus că până acum, pe adresa instituției nu a parvenit niciun document oficial pe marginea acestui caz și că, fără un asemenea document, poliția nu poate interveni. „Eu am nevoie de un document oficial”, spune Bodrug, precizând că durează ceva timp până când, de obicei, aceste documente ajung din instanță la poliție. „Despre riscuri nu mă întrebați pe mine. Întrebați Poliția de Frontieră, dar sunt sigur că și ei vă vor spune că în lipsa unui document oficial, nu pot face nimic”. „Era normal să fi fost anunțați că măcar va fi pronunțare. Nu s-a întâmplat asta. În unele cazuri suntem anunțați, în altele nu”, a precizat Bodrug.

Am discutat cu reprezentanții CA Chișinău pentru a afla când va fi trimis dispozitivul deciziei către poliție. Din Cancelaria Penală a CA Chișinău ni s-a spus că judecătorul raportor în acest caz a fost Iurie Melinteanu așa că ni s-a oferit numărul de contact al grefierei acestuia, Cristina Mîrzîncu. Inițial, aceasta nu a putut să ne ofere nicio informație, precizând că ar trebui să discutăm cu Emilia Proțap, care este asistenta judecătorului Melinteanu. Ulterior însă, după consultări, grefiera judecătorului raportor din dosarul lui Gheorghe Papuc ne-a spus că dispozitivul deciziei va fi remis poliției „azi sau mâine”, fără a ni se explica de ce această procedură durează atât de mult.

Amintim că luni, 19 ianuarie, un complet de judecători condus de Ion Pleșca, președintele CA Chișinău și judecătorii Iurie Melinteanu și Iurie Iordan l-au condamnat pe Gheorghe Papuc la 4 ani de închisoare cu executare, iar pe Vladimir Botnari, fostul comisar general al capitalei la 7 aprilie 2009 la 2 ani de închisoare cu suspendare.

ZdG va reveni cu mai multe detalii despre acest dosar în ediția tipărită de joi, 22 ianuarie 2015.

UPDATE: Papuc are telefonul deconectat.

Gheorghe Papuc a fost în sală în momentul pronunțării deciziei, iar ulterior a plecat. ZdG l-a telefonat imediat după decizia magistraților la telefonul său mobil, însă ex-ministrul nu ne-a răspuns. Astăzi, marți, 20 ianuarie 2015, Papuc avea deja telefonul deconectat.

UPDATE 2: Curtea de Apel anunță că a trimis dispozitivul deciziei spre Poliție.

Ion Pleșca, președintele Curții de Apel a anunțat că dispozitivul deciziei de condamnare în cazul Gheorghe Papuc a fost trimis acum câteva minute către Poliție. Astfel, ex-ministrul ar urma să fie reținut în această seară. Acest lucru va fi posibil însă doar dacă Gheorghe Popa se află pe teritoriul R. Moldova. Precizăm că, ZdG l-a contactat pe acesta la telefonul său mobil, care însă era deconectat.

UPDATE 3: Dispozitivul a ajuns la Poliție.

Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției a declarat pentru ZdG că dispozitivul deciziei prin care Gheorghe Papuc a fost condamnat la 4 ani de pușcărie a ajuns la IGP. Cavcaliuc ne-a spus că documentatul s-ar afla pe masa șefului instituției, Ion Bodrug.„De vreo jumătate de oră, documentul a ajuns. Este pe masa dlui Bodrug. Acesta-l va analiza și va lua o decizie”, a precizat Cavcaliuc.