• Încă un fost candidat solicită suspendarea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general

  Încă un fost candidat solicită suspendarea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general
  vizualizări
  27 noiembrie 2019 | 09:42

  Încă un fost candidat la funcția de procuror general solicită suspendarea și anularea hotărârii luată de Comisia de concurs prin care au fost preselectați patru candidați pentru funcția de procuror general. Avocatul Serghei Perju declară că acest concurs a fost viciat și ilegal, așa că a înaintat contestații către Ministerul Justiției și către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Pentru că aceste contestații au rămas însă fără un răspuns din partea autorităților, avocatul declară că ia în calcul să se adreseze în instanța de judecată.

  „Nu am primit până în acest moment niciun răspuns cu privire la contestația formulată, deși m-am adresat inclusiv noului Ministru al Justiției, cât și Consiliului Superior al Procurorilor, solicitându-le sprijinul pentru soluționarea contestației și pentru suspendarea tuturor acțiunilor și măsurilor din cadrul procesului de selecție a candidatului la funcția de Procuror General”, susține Serghei Perju.

  În contestația depusă la Ministerul Justiției, candidatul menționează că acest concurs a fost viciat din mai multe motive:

  • lipsa de transparență și inexistența unor forme de partajare și notare a candidaților;
  • existența în spațiul public a legătorilor dintre unii candidați și membri ai Comisiei de selecție;
  • inexistența a unor declarații pe propria răspundere a membrilor Comisiei cu privire la imparțialitatea acestora;
  • existența în spațiul public a dovezilor privind integritatea unora dintre cei patru candidați etc.

  „Consider că alegerea Procurorului General al Republicii Moldova este un proces care implică transparență, obiectivitate, imparțialitate și legalitate, astfel încât să conducă în mod real la clădirea unui sistem judiciar independent, eficient, european, principii care sunt grav incălcate în cazul de față”, conchide avocatul Serghei Perju. 

  Serghei Perju este avocat din 2005. Deși este născut în R. Moldova, studiile liceale și cele universitare le-a făcut în România, unde a și început să profeseze avocatura. În 2005-2006, a activat în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură „Perju Serghei”. Ulterior, din 2006 până în prezent, activează în cadrul Societăţii Civile de Avocaţi „Perju, Rotaru și Asociaţii”. În decembrie 2017, a fost admis în profesia de avocat pe teritoriul R. Moldova de către Comisia de Licenţiere a Profesiei de Avocat.

  Anterior, și un alt candidat la funcția de procoruror general, Eduard Bulat, ne-a comunicat că a înaintat contestații care, la fel, au rămas fără răspuns. Eduard Bulat a înaintat însă Ministerului Justiției o cerere de chemare în judecată, invocând că acest concurs nu a fost legal.

  Fosta ministră a Justiției, a anunțat anterior despre anularea rezultatelor pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general. După învestirea noului Guvern, condus de Ion Chicu, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis însă să expedieze Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați selectați de Comisia de concurs, printre care se numără Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău.
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020