Înalți oficiali europeni reacționează la situația din Moldova, după „inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor”

„Inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor primarului de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Moldovei în seara zilei de 25 iunie, privează populația Chișinăului de primarul ales, democrat, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară în Alegerile din 3 iunie”, se arată într-o declarație comună a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și a comisarului european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

„Această decizie subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului.Trebuie remarcat că niciunul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor.

O justiție independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-o manieră transparentă, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt piloni ai oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum atestă Acordul nostru de asociere.

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile R. Moldova să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale ca fiind unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare îndelungată a cetățenilor moldoveni.

În acest scop, ne așteptăm ca autoritățile R. Moldova să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor primarului de la Chișinău, recunoscute și de observatorii naționali și internaționali, și care reflectă voința alegătorilor”, se arată în declarația comună a celor doi oficiali europeni.

Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia mun. Chișinău pe 3 iunie cu peste 52% din voturi și un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie, impactul căreia a fost de ordinul zecilor de mii.

Deciziile instanțelor au generat critici din partea partenerilor externi ai R. Moldova, care au făcut apel la respectarea rezultatelor alegerilor și asigurarea independenței justiției.

Foto: European Western Balkans

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Sandu

    La noi s-a facut tot conform legii, doar ca politicienii ca Nastase acum profita de acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *