Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc,…

Fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, învinuit pe alte trei capete de acuzare în dosarul frauda bancară

Procuratura Anticorupție (PA) informează că la 4 ianuarie a adus la cunoștința avocaților ordonanța de punere sub învinuire cu completarea acuzării față de fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, în dosarul denumit generic frauda bancară.

Potrivit PA, Vladimir Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de frauda bancară, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare, după cum urmează: Crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 din Codul penal), Escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și Spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2014-2015 Plahotniuc ar fi primit prin intermediul unor companii deținute de deputatul fugar Ilan Șor 21 de milioane de dolari, bani obținuți fraudulos de la BEM. Tot procurorii susțin că din banii primiți Plahotniuc și-a cumpărat un avion pe care l-a utilizat în interesele personale și ale organizației create de el și pe care ulterior l-a vândut unor persoane terțe.

Noul episod incriminat lui Vladimir Plahotniuc are ca referință perioada 24.11.2014-29.06.2015, atunci când fostu lider PDM acționând ca conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21 000 000 USD, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA”, anunță PA.

Anterior în cadrul aceleiaşi cauze penale, Vladimir Plahotniuc, a fost pus sub acuzare, incriminându-i comiterea infracțiunilor de crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 din Codul penal), escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

Totodată, măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința lui Plahotniuc Vladimir, în prezenta cauză rămâne neschimbată.