Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostă ministră în perioada comunistă,…

Fostă ministră în perioada comunistă, numită reprezentanta Guvernului în Consiliul de Integritate al ANI

Victoria Iftodi, fostă ministră a Justiției între 2004-2006, în timpul guvernării comuniste, a fost numită astăzi, 28 decembrie, reprezentanta Guvernului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Victoria Iftodi devine, astfel, al șaptelea membru al Consiliului de Integritate al ANI și a fost numită în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Candidatura Victoriei Iftodi a fost propusă de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a menționat că Iftodi a activat o perioadă îndelungată în cadrul ministerului Justiției, atât în calitate de vice-ministru, cât și de ministru, după care a fost ambasador al R. Moldova în Franța și Algeria, dar și delegat permanent al R. Moldova la UNESCO. „Cred că este cea mai bună candidatură pe care o putea desemna la această poziție”, și-a argumentat ministrul decizia de a o propune pe Iftodi.

Alți doi membri ai Consiliului de Integritate al ANI au fost desemnați, din partea societății civile, ieri, 27 februarie, de către o comisie instituită de Ministerul Justiției. Aceștia sunt Dumitru Țîra (fondator și manager la Realitatea Media) și ofițerul de comunicare al Asociației „Promo-Lex”, Tatiana Pașcovschi. Doi din cei 5 membri ai comisiei care i-a desemnat pe Țîra și Pașcovschi și-au declarat dezamăgirea față de rezultatul acestui concurs afirmând că reprezentanții Ministerului Justiției din Comisie i-au subapreciat pe unii candidați și au selectat, în schimb, „două persoane a căror experiență și aptitudini în domeniul integrității publice nu reflectă întru totul așteptările societății civile”. 

În total, din Consiliul de Integritate al ANI vor face parte 7 membri. Pe lângă Victoria Iftodi, desemnată astăzi de Guvern, Dumitru Țîra și Tatiana Pașcovschi, desemnați de societatea civilă, în Consiliu vor mai fi Anterior, Victor Micu (delegat Consiliul Superior al Magistraturii), Mircea Roșioru (reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor), Viorel Rusu (din partea Congresului Autorităților Locale) și Sergiu Ostaf, delegat de Parlament. Cei 7 membri ai Consiliului urmează să-și aleagă președintele după care vor organiza concursul pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate.