Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-președintele Curții de Apel Bălți…

Ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș și Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii judecătorului, plasați în arest preventiv pentru 20 de zile

Ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș și Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii judecătorului, au fost plasați în arest preventiv pentru 20 de zile. O decizie în acest sens a fost luată joi, 18 noiembrie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.

„Magistrații au admis parțial demersul procurorilor care au solicitat câte 30 de zile de arest și au dispus aplicarea arestului pentru 20 de zile în privința lui Alexandru Gheorghieș și Ghenadie Sîrbu”, a declarat Petru Iarmaliuc.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de PA și SIS, fostul președinte al Curții de Apel (CA) Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș și două persoane, complicii acestuia, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți. Magistratul și încă o persoană bănuită în cadrul cauzei penale au fost reținute și plasate în izolator pe un termen de 72 de ore.

Potrivit procurorilor, complicii au depus declarații și cooperează cu procurorii. Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat, la 16 noiembrie, în total șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat judecătorul de la CA Bălți. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate de la magistrat mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

Magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.

ZdG a constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Afaceri cu iz penal între femeia de serviciu, intendentul și fostul președinte al Curții de Apel Bălți. Detalii noi despre dosarul penal în care Alexandru Gheorghieș este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită