Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul dezordinilor în masă: A…

Dosarul dezordinilor în masă: A fost terminată urmărirea penală în privința celor șapte bărbați reținuți pe 11 martie

Sursa foto: IGP

Poliția Națională anunță despre terminarea urmăririi penale în privința celor șapte bărbați reținuți în ziua de sâmbătă, 11 martie, în dosarul dezordinilor în masă. Oamenii legii susțin că procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor.

Potrivit datelor furnizate de ofițerii Inspectoratului național de investigații (INI) și procurorii PCCOCS, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

„Printre cei investigați se numără și organizatorul membrilor acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat și instigat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, organizați de către membrii grupului în așa numite „grupe speciale””, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Oamenii legii susțin că erau remunerați atât învinuiții (unii a câte 1 000 lei pe zi), cât și cei recrutați de ei.

„Membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor în apartamente, în două sectoare ale capitalei.

Dezordinile în masă cu privire la care oamenii legii dețin probe că învinuiții le pregăteau pe parcursul lui 2023 urmau să fie implementate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din ziua de duminică, 12 martie curent. Acum, urmare a terminării urmăririi penale, procurorii PCCOCS vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor”, mai anunță IGP.

Potrivit Poliției, învinuiții până în prezent sunt în custodia statului, urmare a demersurilor procurorilor PCCOCS, satisfăcute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Potrivit legii penale, participarea la dezordini în masă se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani. Investigațiile în dosarul de bază continuă, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, mai anunță IGP.

Arestați pentru „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că a destructurat o operațiune planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, declara șeful Poliției Naționale.

Pe 14 martie, cele șapte persoane care, potrivit autorităților, planificau pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă” au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. În aprilie, arestul preventiv a fost prelungit cu încă 30 de zile.

„Prea multe întrebări dați!” Șapte cetățeni ai R. Moldova, coordonați din Rusia, arestați pentru „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”