Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Prea multe întrebări dați!” Șapte…

„Prea multe întrebări dați!” Șapte cetățeni ai R. Moldova, coordonați din Rusia, arestați pentru „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”

Șapte persoane reținute, bănuite că ar fi planificat „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă” pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului organizat de „Mișcarea pentru Popor”, au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, prin decizia Judecătoriei Ciocana. Cei șapte bărbați nu-și recunosc vina. Procurorul care gestionează cauza penală susține că aceștia ar fi acționat și ar fi fost instruiți la indicațiile unor persoane ce ar avea „legătură cu serviciile secrete ale unui stat străin”. 

„N-am primit niciun ban”

Cei șapte bărbați fac parte din grupul de 25 de persoane care au fost documentate de poliție la 11 martie, cu o zi înaintea protestului. Marți, 14 martie, au fost aduși cu toții în fața instanței. Majoritatea dintre ei își ascundeau fețele atunci când erau filmați.

Acoperindu-și fețele și ascunzându-se de ochii presei, cei șapte bărbați nu au dorit să facă declarații și au dat răspunsuri scurte la întrebările jurnaliștilor. Unul dintre ei, întrebat dacă își recunoaște vina, a răspuns în limba rusă: „Pentru ce?”. Altul a răspuns în română: „N-am primit niciun ban”. Un alt tânăr reținut a negat că ar fi primit bani pentru a organiza destabilizări în R. Moldova. „Prima dată aud”, a spus el, adăugând că a fost reținut „pentru nimic”. La întrebarea de către cine a fost angajat, același bărbat le-a răspuns jurnaliștilor: „Prea multe întrebări dați!

Coordonați de o persoană „care se pretinde a fi angajat al unor servicii secrete ale unui alt stat”

Potrivit procurorului de caz, Constantin Popescu, din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în pofida faptului că cei șapte nu-și recunosc vina, multe dintre persoanele vizate în acest caz ar coopera cu ancheta. Procurorul a precizat că bărbații „sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de pregătire a dezordinilor în masă. Ei au fost racolați, organizați, instructați în prealabil(…). Persoanele date au fost plasate în mai multe imobile închiriate în municipiul Chișinău, unde erau instructate de către o persoană sosită recent în R. Moldova, în privința căreia există bănuieli rezonabile de legătură cu serviciile secrete ale unui alt stat străin. 

În cadrul măsurii în cauză, a fost posibil să fie fixate așa-zisele instrucțiuni care vizau nemijlocit organizarea unor acțiuni sub formă de opunere, de rezistență violentă față de organele de forță implicate la menținerea securității în cadrul manifestațiilor desfășurate în data de 12 martie. Tot în cadrul acestor măsuri, a fost posibilă fixarea discuțiilor cu o persoană, în acest moment, neidentificată, care se pretinde a fi angajat al unor servicii secrete ale unui alt stat, care, de asemenea, a trasat sarcini și indicații persoanelor în cauză.” 

Procurorul Constantin Popescu

Printre cei reținuți și plasați în arest preventiv se numără și persoana responsabilă de instructajul celorlalți membri ai grupului, a precizat procurorul. Totodată, el nu a dorit să specifice dacă serviciile secrete ar fi ale Federației Ruse, așa cum anunțase anterior șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu. Într-un comunicat de presă, PCCOCS a anunțat că „învinuiții sunt bărbați cu cetățenie moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani și sunt parte a unui grup criminal organizat. Aceștia au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei dintre ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf”. 

Coordonați de la Moscova, instructați la Chișinău

Duminică, 12 martie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că a destructurat o operațiune planificată pentru aceeași zi, ce ar fi urmat să se desfășoare în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul Șor. În cadrul protestului s-ar fi intenționat „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Au fost documentate 25 de persoane, printre care și cetățeni ai Republicii Moldova, și cetățeni ai Federației Ruse, iar 7 persoane au fost reținute.

Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP

El a anunțat atunci că în eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova ar fi implicate serviciile specializate din Federația Rusă. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, liderii grupurilor ar fi urmat să primească sume de până la 10 mii de dolari fiecare.

Potrivit datelor IGP, diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale, din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”. 

Șeful IGP a declarat că în cadrul acestei grupări a fost infiltrat un agent sub acoperire. Acesta a intrat în contact direct cu o persoană din Federația Rusă, care se prezenta cu pseudonimul Mayan Sandu și care dirija procesul de la distanță, prin intermediul unui bărbat care are și cetățenia Federației Ruse, și pe cea a Republicii Moldova, având domiciliul în Rusia. Acesta din urmă ar fi venit în R. Moldova pentru a face instrucțiuni în vederea organizării destabilizărilor. Avea pașapoarte pe diferite nume. Această persoană avea sarcina de a merge la fiecare din cele 10 grupuri pentru a-i instrui pe membrii lor, a mai spus Viorel Cernăuțeanu. 

Cel mai grav este aceea că în acest proces sunt implicate servicii specializate din afara R. Moldova, care urmau și urmează să creeze planuri de destabilizare a ordinii și securității statului R. Moldova. În perioada de lucru pe aceste compartimente, ca informație operativă în adresa Poliției, au ajuns informații despre organizarea de către serviciile specializate din Rusia a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul țării noastre, în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv și pentru ziua de astăzi care urmează să se desfășoare”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

„Scopul nostru este să facem un lanț, să formăm un nucleu și să rupem cordonul”

Poliția a făcut publice mai multe înregistrări video, audio și interceptări de mesaje scrise. Într-o secvență video apar mai mulți bărbați într-o încăpere, fețele lor fiind blurate. Unul dintre ei pare să le dea indicații în limba rusă.

Scopul nostru este să facem un lanț, să formăm un nucleu și să rupem cordonul (de polițiști, n.r.). Alte scopuri nu avem. Dacă nu reușim și ne atacă, atunci ne retragem. (…) Scopul nostru este să-i împingem pe polițiști cu umărul, nu cu mâinile, nu cu împinsături sau piedici. Chiar dacă nu vom reuși, este important ca fetele să înregistreze din diferite unghiuri, să putem spune că am executat și să ne primim banii”, spune persoana. 

„Oameni sus-puși sunt gata să plătească”

În mai multe mesaje text pe care le-a făcut publice poliția, se vorbește despre faptul că plățile urmau să se facă în criptovalută.  În convorbirile telefonice publicate de poliție se aude vocea unei persoane care ar face parte dintr-o „grupare a serviciilor specializate din Federația Rusă, care coordonează toate activitățile legate de Chișinău. Cel cu care se vorbește și se trasează regulile este direct de la Moscova”, după cum a precizat șeful IGP. Potrivit lui, persoana respectivă, care se ascunde sub pseudonimul Mayan Sandu, coordonează de la distanță tot planul de destabilizare, existând suspiciunea că ar face parte din gruparea Wagner și ar avea legătură directă cu ceea ce s-a întâmplat pe aeroport, în contextul returnării unor persoane, care la fel au tangență cu acest proces. 

Oameni sus-puși sunt gata să plătească, dar ca să putem negocia, trebuie să acționăm. Cu finanțarea va fi totul bine, nimeni nu va fi nedreptățit”, spune vocea atribuită cetățeanului rus. Acesta mai dă indicații să fie recrutate persoane care să se cazeze în apartamente închiriate și să îi fie transmise fotografii cu cei recrutați. 

Să stea cu spatele și să arate semnul V, de la victorie. Ei pot să se cazeze imediat, acolo totul e plătit, inclusiv mâncarea (…) Aproximativ 1000 de dolari vor primi cei care vor sta în spatele acelor tipi. Ei tot vor fi implicați, dar vor fi într-o zonă mai sigură, vor fi inaccesibili pentru poliție. Dacă se adună și oamenii tăi și ai lui, vor fi cam 80 de persoane. Nucleul va fi format din persoanele care vor sta în față”, spune vocea respectivă. 

Poliția a mai făcut publice și imagini cu declarațiile unuia dintre cei reținuți, care spune că a venit acum câteva zile la Chișinău de la Moscova, prin Erevan. 

Șeful IGP: „Noi ne dăm seama că acesta nu este finalul și că este mai amplu acest proces”

Investigația poliției mai arată că sunt implicate și partidele de opoziție din R. Moldova, a mai declarat șeful IGP, fără a preciza care sunt acestea. „Dar noi ne dăm seama cine organizează protestele”, a răspuns Cernăuțeanu la întrebarea dacă este implicat sau nu Partidul Șor. 

Noi ne dăm seama că acesta nu este finalul și că este mai amplu acest proces”, a spus șeful IGP, adăugând că „deja se conturează foarte clar că nu este vorba doar de o simplă dezordine în masă”. 

El a mai precizat că gruparea care a fost antrenată în Turcia ar fi una diferită de cea reținută la 11 martie, fiind „ghidată separat”.