Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Șeful INP explică de…

DOC Șeful INP explică de ce poliția păzește zona în care locuiește secretarul general al PDM

Foto: youtube/ Anatol Matasaru

Șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Livii Baziuc, a răspuns deputatei liberal-democrate Maria Ciobanu la întrebarea, enunțată în plenul Parlamentului, de ce un echipaj de poliție păzește intrarea în zona rezidențială „Poiana Domnească” din suburbia capitalei, acolo unde deține un imobil și secretarul general al PDM, Constantin Botnari.

Deputata PLDM Maria Ciobanu a solicitat în ședința din 24 mai curent audierea ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, cu referire la faptul că la intersecția str. Balcani și stradela Studenților din capitală, la intrarea în cartierul de lux Poiana Domnească, este amplasat non-stop un echipaj al poliției de patrulare care monitorizează toate mașinile care se deplasează în zonă. Deputata declara că echipajul ar fi instalat pentru protecția secretarului general al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Constantin Botnari.

„Aș dori să ne spună dl ministru ce obiect atât de valoros au de păzit?”, a declarat Maria Ciobanu. Solicitarea deputatei, de a audia ministrul de Interne, nu a întrunit voturile deputaților. La aproape o lună însă de la ședința respectivă, șeful INP, Livii Baziuc, a oferit un răspuns în scris deputatei.

INP nu oferă un răspuns explicit, ci face trimitere la factorii care determină selectarea punctului de dislocare a echipajelor de poliție.

„În rezultatul analizei informației necesare pentru aprecierea obiectivă și sub toate aspectele activității de supraveghere a traficului rutier și menținerii ordinii publice, accidentelor în trafic care au loc pe teritoriul deservit, infracțiunilor care sunt comise cu utilizarea mijloacelor de transport, propunerilor parvenite din cadrul instituțiilor, organizațiilor sau de la cetățeni, se efectuează repartizarea mijloacelor implicat eîn serviciu”, răspunde IGP, precizând că repartizarea efectivului are loc în locurile „care prezintă riscuri pentru siguranța rutieră sau pentru ordinea și securitatea publică”.

Într-o anchetă din februarie 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice scrie că, locuința de lux a familei Botnari, care amintește Casa Albă de la Washington, este situată într-o zonă rezidenţială din Durleşti, cunoscută drept „Poiana Domnească”, terenul aferent este izolat printr-un gard din piatră cu o înălţime de peste doi metri. Valoarea cadastrală a celor 21 de ari este de peste 275.000 de lei. Preţul de piaţă a unui teren de şapte ari pentru construcţii în zona respectivă începe de la 25.000 de euro şi ajunge să coste 50.000 de euro, în funcţie de amplasare. Potrivit Primăriei din Durlești, dar și Direcției fondului forestier din cadrul Agenției Moldsilva, din 2012 nu se mai dau păduri în arendă. Ulterior publicării investigației, fostul ministru al Mediului, liberalul Valeriu Munteanu, a dispus o anchetă de serviciu la „Moldsilva”.