Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Peste 30 de ședințe…

DOC Peste 30 de ședințe de judecată amânate în procesul în care Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari

În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal în care fostul deputat fugar este judecat pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

De la începutul anului, pe rolul Judecătoriei Chișinău au fost programate cel puțin 40 de ședințe de judecată, dintre care peste 30 au fost amânate, suspendate sau contramandate. Principalele motive invocate au fost neprezentarea procurorului, absența avocaților, la cererea avocaților, din motivul absenței participanților, din motiv că nu a fost citat legal pârâtului și din cauza alertelor cu bombă.

La puținele ședințe care totuși au avut loc au fost examinate doar cereri de recuzare.


La 1 decembrie 2021, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Veaceslav Platon, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează: – 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);- 196 alin. (4) din Codul penal ( Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);- art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).

În aprilie 2022, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon care, potrivit autorităților, se află la Londra a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat.


La 1 septembrie curent, Biroul național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Praga, însă de acolo a luat avionul spre Londra. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Platon a confirmat faptul că se află la Londra.

În cazul lui Platon autoritățile au cerut extrădarea și arestarea acestuia. La 2 august 2021 procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în căutare pentru reținere pe numele lui Veaceslav Platon, după ce acesta a părăsit R. Moldova.

La 14 iunie 2021, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.

Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. 

Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon, a fost condamnată la 10 ani de închisoare în Rusia, în dosarul „Laundromat”. DETALII AICI

După alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat și achitat la 14 iunie curent de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare a zburat la Londra.

Atunci, după plecarea lui Platon, Procuratura Generală condusă de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a emis un comunicat în legătură cu plecarea lui Platon din R. Moldova în care menționa că „actualmente nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive și că desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze”.

VIDEO/ Dosarul „Laundromat”: Episodul Elena Platon