Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Opinia separată a trei…

DOC Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău.

Într-o opinie separată, cei trei consideră că hotărârea CSM, adoptată la 28 iulie 2020 „intră în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.

Numirea lui Vladislav Clima în funcția de prețedinte al CA Chișinău încă nu a fost oficializată. Hotărârea CSM va intra în vigoare dacă va fi aprobată de către președintele R. Moldova, Igor Dodon.

În documentul obținut de ZdG, cei trei membri ai CSM care l-au semnat precizează că „CSM urmează să țină cont de faptul că promovarea judecătorilor la funcții de conducere își atinge scopul de asigurare a unui mecanism echitabil de administrare a justiției doar în cazul dacă această promovare se va baza pe factori obiectivi, în special capacitate, integritate și experiență”.

„Considerăm că CSM a desconsiderat aceste principii, selectând în funcția de președinte al CA Chișinău o persoană cu o imagine compromisă prin activitatea sa în calitate de judecător”, afirmă cei trei membri ai CSM.

„Unul dintre argumentele aduse în sprijinul acestei acuzații este că judecătorul Vladislav Clima, în toamna anului 2019 a fost unul dintre organizatorii procedurilor neconstituționale de revocare a membrilor CSM și a blocării instituționale a activității organului de autoadministrare judecătorească. Neconstituționalitatea acestor acțiuni a fost contestată la Comisia de la Veneția, declarațiile președintelui Comisiei de la Veneția, d. Gianni Buquicchio în acest sens fiind făcute publice…”, se precizează în document.

Prin acțiunile întreprinse în toamna anului 2019, judecătorul Vladislav Clima a admis un atentat asupra organului reprezentativ al puterii judecătorești, nesocotind grav legea fundamentală. Prin această activitate, judecătorul vizat a compromis statutul de judecător, încălcând flagrant obligația de a se supune doar legii și nu intereselor de grup. Totodată, judecătorul vizat, în activitatea sa a adoptat decizii contrare legii și practicilor stabilite pe dosare de rezonanță. Astfel, prin anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău, judecătorul a desconsiderat votul alegătorilor, fapt criticat dur de întreaga societate și instituțiile internaționale. La fel, a fost criticată atât de instanța superioară, cât și de societate hotărârea adoptată de acest judecător prin care s-a dispus atribuirea cu drept de proprietate către un agent economic a terenurilor ce constituie proprietate exclusivă a statului”, precizează membrii CSM care au semnat opinia separată.

Aceștia fac referire la hotărârea prin care i-a fost atribuit un teren de circa 1,1 ha de la Moldexpo companiei „Finpar Invest”, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc.

Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat concluzionează că în aceste circumstanțe „se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului Vladislav Clima, determinat de susținerea fără merit a acestui candidat la o funcție administrativă în CA Chișinău, care este o instanță de judecată strategică din punctul de vedere al categoriilor de dosare atribuite în competență pentru examinare… În situația de fapt, există motive însemnate în baza cărora CSM urma să respingă candidatura judecătorului Vladislav Clima la funcția de președinte al CA Chișinău, Consiliul apreciind excesiv meritele în ceea ce privește corespunderea judecătorului Vladislav Clima funcției scoase la concurs”, se precizează în opinia separată a celor trei membri ai CSM.

Vladislav Clima a fost desemnat președinte al CA Chișinău la ședința CSM din 28 iulie 2020. Clima a avut un singur contracandidat, vicepreședintele CA Chișinău, Iurie Iordan, ambii obținând calificativul „excelent” și câte 80 de puncte în cadrul colegiilor CSM. Deși ambii magistrați au acumulat inițial un punctaj identic, după etapa interviului, câștigător al concursului a devenit Vladislav Clima, pentru care au votat nouă membri ai CSM, alți trei votând împotrivă.

Oleg Sternioală și Vladislav Clima la AGJ din 27 septembrie. foto: ZdG

Vladislav Clima este fiul lui Nicolae Clima, fost președinte al CSM, fost judecător la CSJ și fost șef al inspecției Judiciare de pe lângă CSM. În sistem, Clima a intrat în 2006, activând inițial la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, Clima a ajuns judecător la CA Chișinău. Din 2019, judecătorul ocupă și fotoliul de președinte al Asociației Judecătorilor, funcție deținută anterior, timp de opt ani, de către fostul judecător și președinte al CSJ, Ion Druță. 

În cadrul ședinței CSM din 28 iulie magistratul Vladislav Clim a precizat că Inspecția judiciară nu a constatat elemente ale abaterilor disciplinare sau care ar trezi dubii de ilegalitate în hotărârile adoptate. Judecătorul a declarat că, în opinia sa, toate acele decizii au fost „profesioniste”.

„Ceea ce reflectă presa sau politicul nu este altceva decât o reflecție personalizată, sau emoțională, sau politică, asupra situației juridice concrete a unei părți”, a declarat judecătorul în cadrul ședinței CSM în cadrul căreia a fost desemnat în funcția de președinte al CA Chișinău.