Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Membrul CSP Dumitru Pulbere,…

DOC Membrul CSP Dumitru Pulbere, care în 2020 a primit o pensie de 25 700 lunar, riscă să fie sancționat, pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale

Responsabilii din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis o notă informativă marți, 11 mai, prin care anunță că inspectorii de integritate au pornit o cauză contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către Dumitru Pulbere, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit ANI, depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale, mai exact Pulbere ar putea primi o amendă de până la 3 mii de lei.


În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Dumitru Pulbere a indicat că a ridicat un salariu de 142 455 de lei de la CSP. Tot aici, membrul CSP menționează că a ridicat în 2020 o pensie de 308 400 de lei, adică câte 25 700 de lei pe lună.

Tot în declarația de avere pentru 2020, Pulbere a indicat și casa în care locuiește, valoarea indicată a acesteia fiind de 5 784 290 de lei.

Declarația de avere pentru 2020:

Dumitru Pulbere, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, despre care ZdG a scris anterior că locuieşte într-un imobil impunător din Chişinău, construit în perioada în care acesta ocupa funcţii de stat, a revinit în atenţia opiniei publice, după ce în 2018 a fost numit de către preşedintele R. Moldova de atunci, Igor Dodon, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, după un concurs ce a provocat mai multe semne de întrebare.

Dumitru Pulbere a devenit cel de-al 12-lea membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) prin decretul preşedintelui Igor Dodon din 6 februarie 2018.

Dumitru Pulbere a activat, practic toată viaţa, în instituţii de stat, cariera sa fiind strâns legată de guvernarea PCRM şi de relaţia de prietenie pe care a avut-o cu liderul PCRM, Vladimir Voronin. În anii 1979-1998, a exercitat funcţiile de ajutor de procuror, viceprocuror şi procuror în procuraturile raionale Străşeni, Comrat şi Călăraşi. În 1998-2001, Pulbere a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Pe 19 februarie 2001, cu doar trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost desemnat judecător la Curtea Constituţională (CC), ca peste şase ani să fie propus pentru un nou mandat. Pe 1 martie 2007, a fost votat preşedinte al CC, funcţie pe care a exercitat-o până în septembrie 2011, când a fost demis, fiind acuzat că ar fi făcut declaraţii politice din postura de şef al CC. Dumitru Pulbere a plecat de la CC în februarie 2013, după ce i-a expirat cel de-al doilea mandat de judecător constituţional. În 2006, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2009 – cu „Ordinul Republicii”, ambele distincţii fiind acordate de Vladimir Voronin, care deţinea funcţia de preşedinte al R. Moldova.

Detalii aici: Casa de lux, ridicată pe când era judecător la CC