Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Curtea de Apel anulează…

DOC Curtea de Apel anulează anexele hotărârii CEC privind secțiile de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, „în partea ce depășește numărul de 12 secții de votare”

Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au admis joi, 8 iulie, o contestație depusă de către Platforma DA împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) și au anulat anexele hotărârii CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului la anticipate din 11 iulie, „în partea ce depășește numărul de 12 secții de votare”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, avocatul Platformei DA, Ion Botnarenco, a declarat că, în cazul în care CEC nu va depune recurs la CSJ, autoritatea electorală ar urma să adopte o nouă hotărâre cu privire la numărul secțiilor de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului astfel încât numărul secțiilor să nu fie mai mare decât 12.

Joi, 8 iulie, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chișinău, format din Ana Panov, Dorin Dulghieru și Virgiliu Buhnaci a admis contestația și a anulat anexele hotărârii CEC, în partea ce depășește 12 secții de votare. Hotărârea Curții de Apel este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

„Se admite integral contestația depusă de către Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, terți Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Comisia Unificată de Control din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova și Inspectoratul General al Poliției Serviciul de Informații și Securitate cu privire la anularea parțială a actului administrativ normativ. Se anulează parțial actul administrativ normativ în partea anexei de la punctul 1 din Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.4965 din 05 iunie 2021 cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021, modificată prin Hotărârea nr.4999 pentru modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.4965 din 5 iunie 2021 cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021, în partea ce depășește numărul de 12 secții de votare. Se anulează parţial actul administrativ normativ în partea punctului 1, subpct. 3 din Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.4999 din 15 iunie 2021 pentru modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.4965 din 5 iunie 2021 cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021, în partea ce depășește numărul de 12 secții de votare”, se menționează în decizie.

Decizia Curții de Apel Chișinău:


Pe 7 iunie 2021, partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a formulat o acțiune în contencios administrativ împotriva Comisiei Electorale Centrale prin care a solicitat anularea parțială a Hotărârii Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie 2021 prin care a fost aprobată deschiderea a 44 secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.

Ulterior, la 10 iunie curent, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a menționat că reprezentanții partidului au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, care a respins ca inadmisibilă solicitarea formațiunii de a anula decizia CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Cinci zile mai târziu, la 15 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a revizuit numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Mai exact, Comisia a exclus cele trei secții: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, despre care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis anterior o atenționare.

Astfel, pentru alegătorii din stânga Nistrului vor fi deschise 41 de secții de votare și nu 44, așa cum a decis CEC anterior.

Potrivit CEC, decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea „neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral”.

Reprezentanții CEC mai menționează că Inspectoratul General al Poliției „a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Bender și comuna Corjova, raionul Dubăsari”.