DOC/ CSM a cerut recuzarea unei judecătoare de la CSJ, desemnată să examineze recursul instituției. Încheierea CSJ

DOC/ CSM a cerut recuzarea unei judecătoare de la CSJ, desemnată să examineze recursul instituției. Încheierea CSJ
0 vizualizări
16 octombrie 2019 | 09:18

Curtea Supremă de Justiţie a respins demersul Consiliului Superior al Magistraturii, prin care instituţia a cerut înlăturarea judecătoarei Mariana Pitic, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de grupul de judecători – reclamanți ( semnatari ai cererii privind organizarea Adunării Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie ) împotriva CSM cu privire la obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil pe marginea organizării Adunării Extraordinare a Judecătorilor.

Încheierea emisă de CSJ ieri, 15 octombrie, vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii, la 27 septembrie 2019 și, respectiv la 30 septembrie 2019, a depus cereri de recurs împotriva încheierii din 24 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, solicitând în urma concretizării cererilor, casarea actului judecătoresc contestat cu adoptarea unei decizii prin care să fie respinsă chestiunea privind executarea hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău.

La data de 25 septembrie 2019 și suplimentar la 26 septembrie 2019 Consiliul Superior al Magistraturii a depus cerere de recurs împotriva încheierii și hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, solicitând admiterea recursului, casarea actelor contestate cu adoptarea unei decizii prin care să fie declarată inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată în temeiul art. 207 din Codul administrativ.

Conform fișei de repartizare a dosarului, prezenta cauză a fost repartizată judecătorului Iurie Bejenaru în mod automat. Conform încheierii din 26 septembrie 2019, a fost constituit completul de judecată pentru examinarea recursului declarat de Consiliul Superior al Magistraturii în prezenta cauză, format din judecătorii Oleg Sternioală (președinte), Sveatoslav Moldovan, Nicolae Craiu, Victor Burduh, Mariana Pitic și Iurie Bejenaru.

La data de 26 septembrie 2019 Consiliul Superior al Magistraturii a depus cerere de recuzare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală și Mariana Pitic, invocând că, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 289/17 din 23 iulie 2019 a fost revocată din funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției judecătorul Mariana Pitic de la Curtea Supremă de Justiție.

Totodată, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 211/13 din 25 iunie 2019 a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de Evaluare judecătorul Oleg Sternioală. Prin urmare, în scopul evitării suspiciunilor de părtinire a judecătorilor vizați consideră că, judecătorii menționați nu sunt în drept de a examina recursul depus de către Consiliul Superior al Magistraturii el în prezenta cauză.

Prin încheierea din 26 septembrie 2019 a Curții Supreme de Justiție, a fost respinsă cererea cu privire la recuzarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală și Mariana Pitic depusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. Prin decizia din 26 septembrie 2019 a Curții Supreme de Justiție, a fost respins recursul depus de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ulterior, la 27 septembrie 2019 și, respectiv la 30 septembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a depus cereri de recurs împotriva încheierii din 24 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, solicitând în urma concretizării cererilor, casarea actului judecătoresc contestat cu adoptarea unei decizii prin care să fie respinsă chestiunea privind executarea hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău.

La 30 septembrie 2019 și, respectiv la 8 octombrie 2019 Consiliul Superior al Magistraturii a depus cereri de recuzare în privința judecătorului Curții Supreme de Justiție, Mariana Pitic, solicitând în urma completării cererii de recuzare din 8 octombrie 2019 recuzarea judecătorului Curții Supreme de Justiție, Mariana Pitic, invocând că, judecătorul menționat la 27 septembrie 2019, începând cu orele 10:00 a fost prezent la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor, locație – Casa Sindicatelor, str. 31 august 1989, nr. 129, mun. Chișinău

Astfel, cererea de recuzare depusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost respinsă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Încheiere:

Curtea Supremă de Justiție DISPUNE:

„Se resping cererile cu privire la recuzarea judecătorului Curții Supreme de Justiție, Mariana Pitic depuse de către Consiliul Superior al Magistraturii. Cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de grupul de judecători-reclamanți Chisilița Violeta, Secrieru Iraida, Dodon Viorica, Paniș Alexei, Gandrabur Marcel, Sîrbu Victor, Ciobanu Galina, Avasiloaie Tatiana, Guzun Corneliu, Cazacu Grigorii, Barbacaru Igor, Ciumac Vitalii, Pilipenco Serghei, Petrov Ruslan, Dănăilă Ion, Dvurecenschii Evghenii, Berdilă Tudor, Movilă Vitalie, Bancov Evgheni, Turculeț Leonid, Bușuleac Mihail, Bosîi Dumitru, Hrapacov Vasili, Fujenco Dmitrii, Pavliuc Ghenadie, Bularu Sergiu, Tertea Maria, Ciobanu Sergiu, Costiuc Elena, Papuha Serghei, Rațoi Victor, Barbos Ludmila, Martînenco Veaceslav, Corcea Nicolae, Chihai Veniamin, Bațalai Igor, Țurcanu Radu, Stratan Vitalie, Muntean Vasilisa, Chirtoaca Ion, Păun Petru, Negru Alexandru, Dulghieru Dorin, Niculcea Andrei, Budeci Vitalie, Grecu Radu, Patrașcu Natalia, Postică Aureliu, Catană Angela, Valah Ciprian, Harmaniuc Petru, Cernalev Veaceslav și Păduraru Irina împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil, se transmite completului desemnat pentru examinarea cererii de recurs.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac”.

Încheierea CSJ, documentul integral:

Justiție în blocaj. Cronologia evenimentelor:

  • 13 septembrie 2019. 87 de magistrați cer CSM-ului convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, la car esă fie pus eîn discuție două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.
  • 19 septembrie 2019.CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”Detalii AICI.
  • 20 septembrie 2019. Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău admitecererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și obligă CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.
  • 23 septembrie 2019.CA Chișinău inițiază procedura de executare a hotărârii din 20 septembrie 2019 și oferă CSM-ului timp până în dimineața zilei de 24 septembrie pentru a emite o hotărâre privind convocarea Adunării.
  • 24 septembrie 2019. CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.
  • 24 septembrie 2019Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.
  • 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.
  • 26 septembrie 2019. Completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la Curtea Supremă de Justiție resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.
  • 27 septembrie 2019. CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.
  • 27 septembrie 2019. Are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători. Aceștia susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău. În cadrul Adunării a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.
MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Dosarul procurorului Cociu: în locul sentinţei s-a decis reluarea cercetării judecătoreşti

Instanţa de judecată a dispus reluarea cercetări judecătoreşti în dosarul în care procurorul Lilian Cociu este judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Decizia ju…
Dosarul procurorului Cociu: în locul sentinţei s-a decis reluarea cercetării judecătoreşti

Fiecare al doilea cetățean al R. Moldova dă mită

Guvernul este ineficient în lupta împotriva corupției, la această concluzie au ajuns autorii raportului „Oamenii și Corupția: Europa și Asia Centrală”. Transparency International a discutat cu peste 60.000 de c…
Fiecare al doilea cetățean al R. Moldova dă mită

(VIDEO) Prezidențiale curate: riscuri de fraudare

Sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor este unul bine securizat, iar posibilitatea votului dublu este practic exclusă.  Scenariul nu este însă unul imposibil. Pentru a efectua anumite manipulări cu…
(VIDEO) Prezidențiale curate: riscuri de fraudare

Agenția Națională pentru Sănătate Publică are doi directori adjuncți. Cine sunt ei?

După ce săptămâna trecută Agenția Națională pentru Sănătate Publică s-a ales cu un director, ieri, 6 februarie, au fost numiți doi directori adjuncți. Este vorba despre Maria Cumpănă și Nicolae Furtună.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică are doi directori adjuncți. Cine sunt ei?

Ambasada Canadei: îngrijorați profund, monitorizăm cu atenție situația de la Chișinău

Astăzi mai multe misiuni internaționale au emis comunicate și mesaje de îngrijorare în legătură cu decizia instanței Chișinău privind nevalidarea alegerilor locale din capitala R.Moldova. Și ambasadorul Canadei…
Ambasada Canadei: îngrijorați profund, monitorizăm cu atenție situația de la Chișinău

Învinuiții din dosarul CARAVITA rămân în arest

Ion Rusu, nașul și cumnatul liderului PLDM Vlad Filat va rămâne în izolator. Tot acolo își vor petrece următoarele zile și Igor Cijov, administratorul ”Caravita Co”, dar și Tatiana Roșioru, directorul financiar…
Învinuiții din dosarul CARAVITA rămân în arest