Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Comisia Pre-Vetting a publicat…

DOC Comisia Pre-Vetting a publicat decizia motivată în privința ex-judecătoarei Ludmilei Ouș, care s-a retras din concursul pentru funcția de membru în CSM

Ludmila Ouș, candidată din rândul non-judecătorilor la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a acceptat publicarea deciziei Comisiei Pre-Vetting. Candidata s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Potrivit deciziei publicate de Comisia Pre-Vetting, avocata Ludmila Ouș s-a aflat pe lista de candidați remisă de Parlamentul R. Moldova în adresa Comisiei, pe 9 iunie 2022, pentru evaluarea candidaților la funcția de membru în CSM.

Prin scrisoarea din 10 februarie 2023 adresată Comisiei, Ludmila Ouș s-a retras din concurs în calitate de candidat pentru funcția de membru al CSM.

Astfel, potrivit Comisiei pre-Vetting, retragerea din concurs a Ludmilei Ouș echivalează cu nepromovoarea evaluării.

12 candidați non-judecători, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, au fost înaintați de Parlament la funcția de membru în CSM și sunt evaluați de Comisia pre-vetting sub aspectul integrității lor financiare și etice.

Până în prezent, doi candidați – Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat – nu au promovat evaluarea din motiv că nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, alții doi – Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, și Ludmila Ouș – s-au retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Comisia pre-vetting a anunțat marți, 17 ianuarie, că a demarat procedura de evaluare a grupului de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Din lista celor 12 candidați non-judecători, admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, fac parte juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.

Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei pre-vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament.

Lista candidaților non-judecători, înaintați de Legislativ, este formată din Valentin Caișîn, Ludmila Ouș, Tatiana Chiriac, Tatiana Ciaglic, Alexandru Rotari, Eugen Florea, Fiodor Bria, Alexandru Postică, Ion Guzun, Ilie Mămăligă, Ștefan Belecciu și Angela Popil.

Doar cinci judecători, candidați la funcții în CSM, au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul CiocanaVasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.