Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Demisii în justiție: unul dintre…

Demisii în justiție: unul dintre magistrații din dosarul „spălătoria rusească” pleacă din sistem

Judecătorul Ghenadie Bîrnaz Foto: Curaj TV

Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău pleacă din sistem. Cererile acestora de demisie au fost acceptate astăzi, 20 martie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre Ludmila Cernei, Nicolae Costin și Ghenadie Bîrnaz. Ultimul este unul dintre judecătorii urmăriți penal pentru implicarea în schema de spălare a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova.

Ghenadie Bîrnaz

Ghenadie Bîrnaz și-a dat demisia din sistem în timp ce mai bine de un an și jumătate este suspendat din funcția de magistrat al Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.

La 20 septembrie 2016, zi în care 15 judecători și trei executori judiciari au fost reținuți pentru implicare în „spălătoria rusească”, printre care și Ghenadie Bîrnaz, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru efectuare acțiunilor de urmărire penală în privința acestuia și pentru suspendarea din funcție. O săptămână mai târziu, CSM și-a dat acordul și pentru pornirea urmăririi penale.

În februarie 2017, dosarul pe numele lui Ghenadie Bîrnaz, asemeni celor pe numele altor 14 magistrați, a fost trimis în judecată.

Până în prezent, dosarul nu are vreo finalitate, mai multe ședințe de judecată fiind amânate din cauza că nu s-au prezentat acuzatorul de stat sau avocatul. Următoarea ședință pe dosar este fixată pentru 25 aprilie.

Fără vreo finalitate este și litigiul pe care magistrații vizați în dosarul „spălătoria rusească” l-au inițiat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru că și-a dat acordul de a-i cerceta penal. De aproape cinci luni, magistrații Curții Supreme de Justiție amână pronunțarea unei hotărâri în litigiul dintre Marchitan Gheorghe, Lebediuc Sergiu, Gubenco Serghei, Gîsca Valeriu, Us Aurica, Niţă Ştefan, Hîrbu Iurie, Moraru Mihail, Garri Bivol, Vornicescu Igor, Andriaş Liliana, Orîndaş Victor, Bîrnaz Ghenadie, Gorun Gheorghe şi Popovici Serghei împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și a Procuraturii Generale, Următoarea ședință este fixată pentru 30 martie.

În septembrie 2011, pe când activa, la fel, în funcția de judecător la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Bîrnaz ar fi semnat o ordonanţă de 400 milioane USD.

În septembrie 2013, ZdG scria că Bîrnaz deţine două case de locuit, una lângă alta, în capitală, evaluate la peste 4 milioane de lei, dar şi maşini care nu se regăseau în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate.

În 2016, Ghenadie Bîrnaz a fost sanționat disciplinar cu avertisment pentru că ar fi încălcat normele imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei, mai exact, nu ar fi ținut cont în deplină măsură de circumstanțele în care a fost  sărvârșită infracțiunea.

Ghenadie Bîrnaz activează în funcția de judecător mai bine de două decenii. Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, acesta a acces în sistemt la 8 octombrie 1996, iar toată cariera judecătorească și-a desfășuarat-o la Judecătoria Râșcani din Chișinău.

Ghenadie Bîrnaz solicită eliberarea din funcție din data de 1 aprilie. Decretul privind demisia urmează a fi semnat de șeful statului, Igor Dodon.

Alți doi judecători care pleacă din sistem sunt Nicolae Costin și Ludmila Cernei.

Nicolae Costin activează în sistem din 1997. În 2016, acesta este numit prin transfer la Judecătoria Chișinău, unde a activat până în prezent.

Ludmila Cernei de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău pleacă din sistem pe motivul atingerii vârstei de pensionare.

Citiți și

15 judecători reţinuţi după doi ani şi jumătate de tăcere

 

Foto antet: Curaj TV