(VIDEO) Judecătorii au recidivat: Curtea de Apel îl salvează definitiv pe Valeriu Guma de pușcărie

Curtea de Apel Chișinău a menținut astăzi decizia magistratului Ghenadie Pavliuc de a aplica o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma, fost deputat PD, condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare. Completul de judecători format din Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi și Silvia Vrabie a declarat demersul înaintat de procuror drept  neîntemeiat.

Reprezentantul Ministerului Justiției nu a fost prezent în ședința de astăzi pe motiv că ar fi fost plecat în deplasare, iar o altă persoană pentru a reprezenta interesele  Ministerului nu a fost delegată.

Nici condamnatul Valeriu Guma nu s-a prezentat în ședința de judecată. Avocații săi, Iurie Tabarcea și Iulian Balan, au solicitat examinarea cazului în lipsa clientului, pe motiv că acesta ar fi internat în spital.

Avocații au calificat decizia judecătorului Pavliuc drept una legală, care ar respecta prevederile art. 558, 559 ale Codului de Procedură Penală.  Avocații au invocat prevederile art. 92 ale „Tratatului între Republica Moldova și România privind asistența juridică în materie civilă și penală” care stipulează adaptarea deciziilor pronunțate de instanțele de judecată străine la normele procesual penale ale statului. „Instanța de fond a menținut hotărârea instituției din România în aceeași formă și în aceiași termeni”, susțin avocații.

Apărarea a refuzat să ofere declarații și să comenteze starea de sănătate a lui Valeriu Guma, afirmând că au prezentat magistraților certificatul medical al clientului.

Procurorul Igor Balmuș nu a comentat decizia Curții, declarând că se va expune doar după ce va vedea motivația instanței.

Amintim că la 20 noiembrie curent Judecătoria Buiucani a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma, chiar dacă justiţia din România l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Precizăm că procurora anticorupție Adriana Betisor, ajunsă în atenția opiniei publice după ce a instrumentat dosare de rezonanță, a fost surprinsă ieșind din biroul judecătorului de instrucție Ghenadie Pavliuc, cu puțin timp înainte de pronunțarea deciziei pe cazul ex-deputatului democrat.

Sursă Video: Curaj.TV


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Angela Codreanu

  Guma e un subiect de mult neactual. Acest personal nu mai joaca nici un rol in politica. Daca si-a dovedit nevinovatia ce ne intereseaza pe noi? Treaba lui. Pe noi ne intreseaza sa fie recuperat miliardul furat de Shor si Filat.

 2. Dorian Bordian

  Pe cine intereseaza acest Guma? Nu mai e membru PD deja de 2 ani, a avut probleme prin România nu stiu ce acolo prin eschivare de la impozite ceva, dar ZDG asa zarva face, doar ca cumva s ane mai distraga atentia de la Filat care a furat de la poporul nostru tocmai un miliard.

 3. Hariton Gudumac

  Guma a spus ca se va adresa le CEDO pentru a-si face dreptate si a combate decizia instantelor de judecata din Romania.

 4. tarasov ion

  Prin sentinta cu suspendare data lui Guma se arata independenta Rep;Moldova fata de justitia europeana din Romania si vedem de ce nu ne convine un DNA la noi,noi dam pedepse mai blande,de preferat cu suspendare,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *