Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce avere și interese are…

Ce avere și interese are omul care a obținut cel mai mare punctaj în concursul pentru șefia Autorității Naționale de Integritate

Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acumulat cel mai mare punctaj în cadrul probei scrise a concursului pentru șefia Autorității Naționale de Integritate (ANI). Cârnaț a acumulat 16,1 puncte, devansându-l pe Victor Strătilă, singurul său rival, care a obținut 12,1 puncte. 

Conform informațiilor publicate anterior de Autoritatea Națională de Integritate, punctajul maxim care putea fi acumulat de un candidat la proba dată constituia 27 de puncte.

Informația a fost prezentată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. Concomitent, a fost anunțată și perioada depunerii contestațiilor – până la 25 septembrie curent, ora 17.00.

În același comunicat se precizează că membrii Consiliului de Integritate vor decide „pe intern” data următoarei ședințe și respectiv, data probei de interviu pentru candidați.

Teodor Cârnaţ are 45 de ani. Din 2013 este membru al CSM, fiind desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaţ a fost consilier municipal în Chişinău. Deşi a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracţiunea în februarie 2012, devenind independent. Până a ajunge în funcţii publice, Cârnaţ a fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, profesor universitar, avocat, dar şi expert în mai multe proiecte şi ONG-uri. Teo Cârnaţ este căsătorit cu fiica lui Ştefan Urâtu, fost membru al Comisiei Electorale Centrale şi preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

Casa cumpărată de Teodor Cârnaț în 2016, în care acesta locuiește cu familia

Conform informaţiilor din declaraţia de avere şi interese pentru 2016, candidatul la funcţia de preşedinte al ANI are o avere de milioane. Anul trecut, acesta a trecut în casă nouă, achiziţionându-şi, cu 2,4 milioane de lei, un imobil de 239 m.p. în Chişinău, la scurt timp după ce a vândut cu 1,43 de milioane o casă în sect. Centru, unde a locuit anterior. Casa înstrăinată în noiembrie 2016 a fost construită de familia Cârnaţ până în 2005, pe un teren achiziţionat cu doi ani mai devreme. Pentru cumpărarea noului imobil, Cârnaţ susţine că a contractat un împrumut fără dobândă de 300 mii de lei de la o persoană fizică, bani pe care trebuie să-i ramburseze în 2017. Noul domiciliu al pretendentului la şefia ANI se află într-un cartier de lux, el fiind vecin cu preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, dar şi cu deputatul Artur Reşetnicov.

„Am împrumutat banii care nu mi-au ajuns”

Teodor Cârnaţ e mândru de noua sa achiziţie. El ne-a oferit detalii despre tranzacţie, indicând chiar şi adresa casei în care a trecut cu traiul în 2016. „În legătură cu faptul că în 2016, în noiembrie, am vândut casa de pe str. Gurie Grosu, am găsit casa în care trăiesc în prezent. Ar trebui anumite investiţii, dar sunt mulţumit că am toate facilităţile, şi apă centrală, şi canalizare. Am luat-o cu 2,4 milioane şi am împrumutat banii care nu mi-au ajuns, pe care i-am reflectat în declaraţia de venit şi avere pentru 2016. Nu mi-au ajuns 300 de mii de lei şi acum am această datorie. Sper ca, în 2017-2018, să scap de ea”, spune Cârnaţ.

Membrul CSM afirmă, în declaraţia de avere şi interese, că a avut, în 2016, venituri cumulate, din salariu, vânzarea casei vechi, darea în locaţiune a unor încăperi, înstrăinarea unor automobile, de aproximativ 2,2 milioane de lei. Cârnaţ a „călcat” pe urmele unor judecători, precizând în actul prezentat la ANI că a vândut în 2016 un automobil Opel Vivaro din 2004, nefuncţional, cu doar 10 mii de lei, dar şi un Nissan Terrano II din 2005, la fel, nefuncţional, cu doar 5 mii de lei. În prezent, Cârnaţ nu declară că ar deţine vreun automobil.

Afacerile imobiliare şi integritatea lui Cârnaţ

Blocurile din str. Arhanghel Mihail, date în arendă de familia Cârnaț

Pe lângă noua casă, candidatul la funcţia de preşedinte al ANI deţine alte 4 imobile, două în cartierul Malina Mică din capitală, şi alte două pe str. Arhanghel Mihail. Primele două au suprafeţe cadastrale de 173 şi 128 m.p., fiind ridicate de familia Cârnaţ în 2005-2007, an în care casele şi terenul aferent au fost donate surorii sale Svetlana Minciună. În 2011, printr-un alt contract de donaţie, bunurile au ajuns, din nou, în posesia lui Teodor Cârnaţ. Cele două imobile sunt, de fapt, două mini-blocuri locative, cu mai multe camere care sunt oferite în chirie. Celelalte imobile, de pe str. Arhanghel Mihail din centrul Capitalei, au suprafeţe înregistrate la Cadastru de 82 și, respectiv, 191 m.p., fiind ridicate în perioada 2012-2014. Conform declaraţiei de avere şi interese pentru anul 2016, Cârnaţ deţine, în total, 6 imobile în Chişinău, cinci dintre ele fiind date în chirie. Acesta precizează că a obţinut, în 2016, din această afacere, 326 mii de lei.

Teodor Cârnaţ declară că cele trei blocuri pe care le dă în chirie sunt proprietăţi legal dobândite în urma investiţiilor din bani proprii. „Personal am început să le construiesc din 2003. Ulterior casa care a fost construită lângă mall am dat-o în chirie companiei care a ridicat mall-ul, fiind foarte mulţumit de investiţia pe care am făcut-o acolo. Ulterior, banii pe care i-am luat din locaţiune i-am investit în căminul de pe str. Arhanghelul Mihail. Aceste proprietăţi au fost reflectate de fiecare dată în declaraţia de venit, sunt construite de mine de la zero şi au scopul de a presta servicii persoanelor nevoiaşe, care nu-şi permit să închirieze apartamente, dar îşi permit să închirieze o odaie care are wc şi baie.”

Întrebat dacă se consideră o persoană integră, compatibilă cu fucţia de preşedinte al Autorităţii care urmează să verifice integritatea funcţionarilor din R. Moldova, Cârnaţ afirmă că „referitor la integritate, ea se rezumă la aceea cum tu ai acumulat averea şi dacă o poţi justifica din punct de vedere legal. Şi eu consider că din punctul acesta de vedere sunt integru, fiindcă m-am limitat la multe ca să-mi asigur o independenţă financiară care să-mi permită să-mi exercit funcţia integru, adică să nu aştept ca cineva să-mi ofere mită sau altceva, fiindcă asta intră în contradicţie cu eul care sunt eu. Din aceste considerente eu cred că pot pretinde la această funcţie şi voi cere ca integritatea să fie respectată de către toţi funcţionarii care prestează un serviciu în R. Moldova”, zice candidatul la funcţia de preşedinte al ANI.