Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CC a declarat neconstituțional refuzul…

CC a declarat neconstituțional refuzul accesului la informațiile privind declararea voluntară a bunurilor

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția accestului la informațiile privind declararea voluntară a bunurilor. Curtea a constatat că Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală instituie restricții excesive cu privire la informaţia aflată în posesia Serviciului Fiscal de Stat, încălcând dreptul de acces la informație.

Pe data de 9 octombrie 2018, Asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să ofere informații de interes public cu privire la executarea Legii nr. 180 din 26 iulie 2018 privind declararea voluntară și stimularea fiscală, și anume: 

  • lista persoanelor care au declarat voluntar bunurile în perioada 17 august 2018 – 10 octombrie 2018; 
  • valoarea bunurilor declarate voluntar; 
  • suma totală a taxei de declarare voluntară a bunurilor;
  • lista contribuabililor care au beneficiat de stimulări fiscale în perioada sus menționată.

Asociației i-a fost însă refuzat accesul la informațiile solicitate, invocându-se prevederile articolului 16 alin. (9) din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Refuzul Serviciului Fiscal de Stat a fost contestat în fața judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, unde a și fost ridicată excepția de neconstituționalitate care stă la baza acestei sesizări.

Curtea a constatat însă că articolul 16 alin. (9) din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală instituie restricții excesive cu privire la informaţia aflată în posesia Serviciului Fiscal de Stat, încălcând dreptul de acces la informație garantat de articolul 34 din Constituție. Curtea a enunțat un set de criterii care pot fi utilizate la punerea în balanță a dreptului de acces la informații de interes public cu dreptul la respectarea vieții private, și anume: contribuția informației la o dezbatere de interes public; gradul de notorietate a persoanei/persoanelor afectate și subiectele informației solicitate; conținutul, forma și consecințele publicării informației. Curtea a notat că criteriile în discuție nu sunt exhaustive, ele constituind doar un punct de pornire.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Parlamentul a votat în ambele lecturi proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală pe 26 iulie 2018, în lipsa fracțiunilor parlamentare ale PL, PCRM, PLDM și PSRM, care au părăsit sala de ședință în semn de protest. Proiectul a fost criticat de mai mulți experți, dar și de partenerii de dezvoltare. În momentul lansării amnistiei fiscale, autorităţile au spus că amnistia ar urma să aducă la buget sute de milioane de lei.