Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocații lui Ilan Șor, amendați…

Avocații lui Ilan Șor, amendați cu câte 2 250 de lei fiecare pentru „tergiversarea examinării procesului penal”. Detalii de la PA privind dosarul „Șor”

Ilan Șor

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, la 03 martie 2023, ora 10:00, a avut loc o nouă ședință de judecată pe cauza de învinuire a lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la închisoare pentru escrocherie, în cadrul căreia apărătorii acestuia au înaintat cerere de amânare pe motivul depunerii la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a unei cereri de strămutare a cauzei.

„Cererea de amânare fiind apreciată de către instanța de judecată drept neîntemeiată pe motiv că nu există actualmente o încheiere a Curții Supreme de Justiție ce ar dispune suspendarea procesului penal, astfel continuându-se ședința de judecată.

Ca urmare a respingerii cererii de amânare, avocații au înaintat cerere de recuzare întreg completului de judecată din cadrul Curții de Apel Chișinău.

În rezultatul examinării cererii de recuzare, recuzarea a fost respinsă ca neîntemeiată, abuzivă și înaintată cu rea-credință în vederea tergiversării examinării procesului penal. Tuturor celor patru avocați prezenți în ședință, inclusiv avocatului din Marea Britanie, fiindu-le stabilită câte o amendă judiciară în mărime de 2250 lei fiecăruia”, potrivit PA.

După examinarea cererii de recuzare examinarea cauzei a continuat cu prezentarea probelor apărării cercetate anterior și pe care partea apărării își întemeiază poziția, anunță procurorii anticorupție.

Următoarea ședință a fost stabilită pentru 10 martie 2023, ora 09:30 în cadrul căreia, potrivit PA, apărătorii urmează să continue prezentarea probelor întru susținerea apelurilor sale.

Deputatul fugar Ilan Șor este apărat de 5 avocați, conform PA, iar potrivit art. 70 alin.(6) din Codul de procedură penală „acţiunile procesuale la care este necesară participarea apărătorului nu pot fi considerate ca fiind îndeplinite cu încălcarea normelor de procedură penală dacă la efectuarea lor nu au participat toţi apărătorii părţii în cauză”.

Din luna noiembrie 2022 până în prezent, ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori la cererea apărării, cauza fiind la etapa în care partea apărării urmează să își prezinte argumentele în susținerea cererilor de apel.

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.