Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocații „au învins” CNA la…

Avocații „au învins” CNA la Curtea de Apel

Un complet de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătorii Borislav Babenco, Gheorghe Iovu și Elena Cobzac au admis recursul depus de avocații Liubov Daguța, Angela Popil, Constantin Bria, Svetlana Prodan și Nina Lozan, tot ea președinta Uniunii Avocaților și au casat decizia primei instanțe, prin care se permitea practic efectuarea unor percheziții în birourile avocaților Dinu și Anatol Șișianu și Mihai Balaban, asta deși, aceștia nu erau vizați în vreun dosar penal.

Pe 26 mai 2015, Uniunea Avocaţilor a expediat către mai multe instituți ale statului, printre care Guvern, Parlament, Președinție, Ministerul Justiției și Procuraturii Generale o adresare prin care se cerea convocarea unei şedinţe extraordinare împreună cu reprezentanţii Organelor de urmărire penală (Procuratură, CNA şi MAI), în legătură cu violarea repetată de către reprezentanţii organului de urmărire penale (OUP) a art.26 din Constituţie, manifestată prin imixtiune în exercitarea de către avocaţi a atribuţiilor profesionale în limitele normelor procesuale. În adresare se preciza că, contrar prevederilor art. 52 din Legea cu privire la avocatură, reprezentanţii OUP nominalizate, muşamalizează şi includ intenţionat în actele procesuale adrese juridice ale avocaţilor pe care ulterior le supun percheziţiei cu scopul de a dobândi informaţii confidenţiale, care reprezintă secretul profesional ocrotit de lege.

Ultimul caz, spuneau avocații, a avut loc la 29 aprilie 2015, când reprezentanţii CNA ar fi pătruns abuziv în oficiile avocaţilor şi le-au supus percheziţiei, deşi conştientizau că procedează ilegal, deoarece avocaţii nu se află sub urmărire penală. Acţiunile ilicite ale CNA, reprezintă un pericol real pentru întreg procesul de apărare a drepturilor omului în Republica Moldova şi garanţiilor constituţionale privind independenţa avocaţilor, se spunea în adresare.

Mai exact, pe 29 aprilie au fost efectuate percheziții într-un bloc din Chișinău, în care aveau oficiul și patru avocați. Deși avocații au prezentat legitimațiile, angajații CNA au făcut abstracție de acest lucru și au continuat perchezițiile, deși avocații nu erau vizați în vreun dosar penal. Dosarul este deschis pe numele firmei de la care aceștia arendau birourile.

Apărătorii precizează că acțiunile angajaților CNA reprezintă o imixtiune în viața privată a avocaților, care, conform legii, nu pot fi percheziționați dacă nu sunt vizați în vreun dosar penal. Avocații cred că reprezentanții CNA ar fi procedat în acest mod deorece ar fi urmărit intimidarea lor și eventual, excluderea de pe unele dosare penale pe care le-ar gestiona în calitate de avocați, dosare instrumentate de către CNA.

Astăzi, judecătorii Curții de Apel Chișinău au admis recursul avocaților și au anulat încheierea primei instanțe (Judecătoria Buiucani), care practic a permis efectuarea acelor percheziții.