Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (avere/CV) O parte din dosarul…

(avere/CV) O parte din dosarul licitațiilor trucate în educație a ajuns pe masa judecătorilor care i-au condamnat pe Filat și Platon

Pe masa justiției a ajuns la sfârșitul lunii mai o parte din dosarul privind trucarea licitațiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din minicipiul Chișinău. Este vorba despre două cauze penale în care figurează nouă inculpați și care au fost divizate, potrivit procurorului anticorupție Ion Munteanu, „reieșind din circumstanțele săvârșirii infracțiunilor”. Deși, la etapa inițială oamenii legii declarau că vor face publice numele funcționarilor din cadrul Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS) și agenților economici, și chiar rechizitoriile, acest lucru nu s-a întâmplat.

Prima ședință de judecată pe cauza penală în care figurează șefa  grupului alimentar a Direcției Educație, Tineret și Sport din sectorul Buiucani, jurista în aceeași Direcție și doi administratori de firme, a fost amânată la 8 iunie de către magistratul Victor Bioco de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Ședința, care urma a fi una preliminară, adică care constă în soluţionarea, cu participarea părţilor, a chestiunilor legate de punerea pe rol a cauzei, de cererile şi demersurile înaintate, precum şi de recuzările declarate,  de lista probelor care vor fi prezentate de către părţi la judecarea cauzei, de trimiterea cauzei după competenţă sau, după caz, încetarea, totală sau parţială, a procesului penal, de suspendarea procesului penal,  fixarea termenului de judecată, de măsurile preventive şi de ocrotire,  a fost amânată pentru data de 3 iulie după ce avocatul juristei de la DETS Buiucani, a depus o cerere în acest sens, invocând că ar fi implicată într-un alt proces de judecată și nu se poate prezenta, iar administratorul unui SRL implicat în scandalul gradinițelor a transmis, prin intermediul avocatului, că este internat în spital, fiind bolnav. Probele, omul de afaceri urmează să le prezinte în următoarea ședință, pentru a vedea dacă lipsa a fost întemeiată.

Prima ședință de judecată în cea de-a doua cauză deferită justiției tot la 29 mai și care vizează cinci persoane, urmează să aibă loc la 23 iunie.  Magistrata care va examina acest dosar este Galina Moscalciuc, potrivit procurorului Ion Munteanu.

Concomitent, urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 învinuiţi în acest dosar, cercetați, la fel, în stare de libertate, sub control judiciar.

Judecătorul Victor Boico a acces în sistem în 1995. Iniţial, acesta a activat la Judecătoria Ciocana, iar ulterior, în 2003, ajunge la Judecătoria Buiucani, transformată la început de 2017 în Judecătoria Chişinău. Boico locuieşte, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate, într-o casă la sol din Chișinău, obţinută prin donaţie în 2006. Judecătorul declară însă şi două credite, de 340 mii de lei, pe care urmează să le ramburseze până în 2020 şi, respectiv, 2021. În 2016, acesta a ridicat un salariu de peste 198 de mii de lei, iar soția sa, care este notar, a contribuit la bugetul familiei cu 286 de mii de lei.

Victor Boico a fost președintele completului de magistrați de la Judecătoria Chișinău, care la 20 aprilie curent a pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Controversatul om de afaceri, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.

Judecătorul Victor Boico, în august 2014, l-a declarat nevinovat pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi pe Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009, după ce, ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Sentinţa a fost pronunţată de către judecătorul Victor Boico după un proces care a durat peste cinci ani de zile.

Judecătorii Sergiu Lazări, Galina Moscalciuc și Andrei Niculcea pronunțând sentința în dosarul Filat. Foto: Constantin Grigoriță

Galina Moscalciuc, care va examina cauza penală în care figurează alți cinci inculpați din dosarul licitațiilor trucate în educație, este judecătoare din anul 2005 şi a activat toată cariera în cadrul Judecătoriei Buiucani.

Potrivit ultimei declarații de avere, cea pentru 2016, Moscalciuc a ridicat un salariu de 196 415 de la Judecătoria Chișinău și 5 462 de lei de la Institutul Național al Justiției. În 2016, magistrata a vândut două apartamente, ambele situate în centrul capitalei, pentru care a obținut 411 898 de lei și, respectiv, 103 700 de lei. Totodată, aceasta nu mai declară alte proprietăți imobiliare și nici automobile.

Moscalciuc este judecătoarea care l-a achitat pe Ion Perju, poliţistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, în dosarul 7 aprilie. Ulterior, sentinţa magistratei a fost anulată de instanţele superioare.

Galina Moscalciuc a făcut parte, alături de Sergiu Lazări  și Andrei Niculcea, din completul de judecată care, după 51 de ședinte organizate timp de șapte luni, la 27 iunie 2016 l-a condamnat pe fostul premier al R. Moldova Vladimir Filat la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, acesta fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

24 noiembrie 2016. Douăzeci şi trei de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri. În dosar erau vizaţi atât funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău, cât şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale. La scurt timp, CNA publică înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe. Opinia publică este scandalizată. La scurt timp, o companie importantă vizată în dosar, „Sanex Comerţ”, este inclusă de Agenţia Achiziţii Publice (AAP) în lista de interdicţie, fără dreptul de a participa la licitaţii. Alte opt firme figurante în dosar şi într-un studiu al CNA sunt şi ele blamate public, cerându-se „decapitarea” lor.