Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au fost reținute persoane bănuite…

Au fost reținute persoane bănuite de traficarea persoanelor cu dizabilități

Doi bărbați cu vârste cuprinse între 32 și respectiv 41 de ani, domiciliați în raionul Ștefan Vodă, suspectați de trafic de persoane, au fost reținuți de către poliție pentru 30 de zile.

În urma investigațiilor efectuate de către angajații Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală, precum și în baza Acordului de colaborare cu Centrul de investigații jurnalistice, s-a efectuat un schimb de informații în privința acestei grupări.

Forțele de ordine au stabilit că gruparea activa de circa doi ani. Aceștia, profitau de situația financiară vulnerabilă ale persoanelor cu deficiențe fizice, prin înșelăciune, îi transportau pe teritoriul Federației Ruse, unde erau adăpostiți inuman și impuși să cerșească în diferite stații de metrou din Moscova. Suspecții, promiteau victimelor circa 300 – 500 de euro lunar, dar în final nu se alegeau cu nimic. La fel, din grupare mai face parte și o femeie de 35 de ani, care nu a fost reținută, pentru că are în îngrijire un copil minor.

Totodată, poliția a salvat din sclavie un bărbat din raionul Ștefan Vodă, care timp de un an de zile a fost exploatat pentru a cerși în Rusia. Victima a fost repatriată în Moldova și remisă programului de reabilitare a victimelor traficului de ființe umane.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Traficul de ființe umane” se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 ani.