Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   APP a dat în judecată…

APP a dat în judecată „Avia Invest” pentru a declara nul contractul de concesionare al Aeroportului Chișinău

Agenția Proprietății Publice (APP) a depus la 10 august o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Chișinău.

Potritivir prim-ministrei Maia Sandu, APP solicită recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

„Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind, de asemenea, în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă la doar câteva zile după ce cabinetul de miniștri a abrogat patru hotărâri luate de Guvern în perioada 2012 – 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”. 

Drept motiv pentru abrogare a figurat decizia luată în 2013 de către Curtea Constituțională (CC) cu privire la suspendarea hotărârii cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. Astfel, în vederea evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru securitatea economică sau financiară a statului, Curtea Constituţională a suspendat atunci hotărârea Guvernului, care nu avea puteri depline, și a declarat admisibilă sesizarea unui grup de deputaţi pentru controlul constituţionalităţii acesteia.

În pofida faptului că CC a suspendat acțiunea respectivă și a interzis efectuarea oricăror acțiuni pentru punerea în aplicare a hotărârii respective, Guvernul a reconfirmat ulterior aprobarea concesionării activelor Aeroportului Chișinău.

Menționăm că, în august curent, Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest