A început examenul de admitere la Institutul Național al Justiției. Cei mai mulți candidați, aproape dublu față de numărul de locuri – pentru funcția de judecător

Institutul Național al Justiției (INJ) anunță începerea examenului de admitere pentru formarea inițială a viitorilor judecători și procurori. Procesul de evaluare se desfășoară în două etape: proba scrisă electronică, care cuprinde testul psihologic eliminatoriu și testul de specialitate, urmată de proba orală.
Pentru sesiunea de admitere din 2025, Consiliul INJ, în baza hotărârilor emise de Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, a scos la concurs 30 de locuri pentru candidații la funcția de judecător și 20 – pentru candidații la funcția de procuror. Pentru cele 30 de locuri, la concurs au fost admise 59 de persoane, iar pentru cele 20 de locuri pentru funcția de procuror – 32 de candidați.
Prima probă, testul psihologic eliminatoriu, a început luni, 21 iulie, și se desfășoară în format electronic, cu rezultate generate automat de sistemul informatic. Doar candidații care promovează această etapă vor fi admiși la testul de specialitate – un examen-grilă cu 400 de întrebări, selectate aleatoriu dintr-un set de 1600 din următoarele discipline: drept civil, drept procesual civil, drept administrativ, drept procesual administrativ, drept penal, drept procesual penal și drepturile omului.
Etapa orală este programată pentru perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2025 și va consta în soluționarea a două spețe. Pentru asigurarea transparenței, toate probele – atât cele scrise, cât și cele orale – vor fi înregistrate audio și video.
Evaluarea candidaților este realizată de două comisii specializate: una în drept civil și procedură civilă, cealaltă – în drept penal și procedură penală. Conform normelor legale, este prevăzută și verificarea suplimentară a integrității candidaților. Astfel, Autoritatea Națională de Integritate va examina declarațiile de avere și interese personale, iar Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate va furniza informații relevante privind integritatea persoanelor care au promovat prima etapă. În cazul în care se constată că un candidat a încălcat regimul juridic al declarării averilor și intereselor sau nu întrunește criteriile de reputație ireproșabilă, acesta va fi exclus din concurs.