Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ BBC: Armata israeliană a…

VIDEO BBC: Armata israeliană a lansat noi lovituri aeriene în Fâșia Gaza

Israelul a declarat că a lansat atacuri aeriene împotriva unor ținte Hamas din Fâșia Gaza, după lansarea mai multor baloane incendiare de pe acest teritoriu palestinian spre sudul Israelului. Explozii au avut loc în orașul Gaza în primele ore ale zilei de miercuri, 16 iunie, scrie BBC.

Potrivit sursei citate, Gaza a lansat în noaptea de marți spre miercuri mai multe baloane incendiare în Israel, provocând astfel mai multe incendii. Este prima explozie majoră de la armistițiul încheiat la 21 mai între cele două părți. Luna trecută, Hamas și Israel au avut 11 zile de confruntări armate, în urma cărora 256 de oameni au murit în Gaza, iar 13 au fost uciși în Israel. 

Într-un comunicat, Forțele de Apărare din Israel (IDF) au declarat că avioanele sale de luptă au lovit companiile militare operate de Hamas în Khan Yunis și în orașul Gaza. Responsabilii a precizat că „activitatea teroristă” a avut loc în cadrul complexului și că IDF a fost „pregătită pentru toate scenariile, inclusiv reluarea ostilităților, în fața continuării actelor teroriste din Fâșia Gaza”.

Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat într-o postare pe Twitter că palestinienii vor continua să își urmeze „rezistența curajoasă și să-și apere drepturile și locurile sacre” din Ierusalim. Serviciul de pompieri din Israel a declarat că baloanele incendiare lansate mai devreme din Gaza au provocat cel puțin 20 de incendii în câmpuri. Acesta este primul schimb violent de la venirea la putere a noului guvern israelian la sfârșitul săptămânii trecute, condus de Naftali Bennett și care pune capăt cursei de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu în calitate de prim-ministru.

La 22 mai, Israelul și organizația paramilitară palestiniană islamistă Hamas au încheiat un armistițiu, după 11 zile de lupte, în care au decedat 232 de palestinieni și 12 persoane din Israel.

Datele oficiale arată că atacurile aeriene israeliene au ucis 232 de palestinieni, printre care 65 de copii. Totodată, cel puțin 12 persoane din Israel, printre care doi copii, au fost uciși de focul militanților palestinieni din Gaza, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului.

Potrivit CNN, de la începerea conflictului, militanții palestinieni au lansat peste 4 mii de rachete în Israel. Multe au fost interceptate de sistemul de apărare al Iron Dome din Israel.

Potrivit Reuters, Hamas a avertizat că încă mai are „mâinile pe trăgaci” și a cerut Israelului să pună capăt violențelor din Ierusalim și să soluționeze daunele din Fâșia Gaza, după cele mai grave lupte din ultimii ani.

Ostilitățile dintre Israel și Hamas au izbucnit pe 10 mai, după săptămâni de tensiune la Ierusalim. În timpul Ramadanului au existat o serie de incidente pe care palestinienii le-au considerat extrem de provocatoare.