Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Victorie pentru conservatorii Angelei Merkel!…

Victorie pentru conservatorii Angelei Merkel! Primul discurs după anunțarea rezultatelor

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) – au obținut o victorie netă, mult mai largă decât se aștepta, la alegerile parlamentare federale de duminică, 24 septembrie, în timp ce dreapta naționalistă, Alternativa pentru Germania (AfD), a înregistrat un scor ce-i permite intrarea în parlament, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Angela Merkel va fi reconfirmată în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag (camera interioară a parlamentului federal) după constituirea unei coaliții majoritare în parlament. Potrivit rezultatelor definitive, conservatorii au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin.

„În ultimele luni am luptat pentru o Germanie în care sa trăim bine și cu drag. Știm că acum trebuie să ne angajăm astfel încât așa să fie și în următorii cinci sau zece ani. Trebuie să asigurăm prosperitatea economică, să asigurăm ceea de ce avem nevoie pentru a fi un stat social drept. Desigur, important este și păstrarea unității Uniunii Europene și să construim împreună o Europă puternică. Imigrația ilegală trebuie combătută, motivele pentru care oamenii se refugiază vor trebui combătute, găsite căi legale, iar aici menționez și securtiatea internă, fiindcă oamenii se așteaptă să trăiască în bunăstare, dar și în libertate. Aceste subiecte ne vor preocupa și în următoarele săptămâni sau luni, dar astăzi, dragi prieteni, putem spune că avem de preluat un mandat cu răspundere și o vom face cu toată forța și în liniște, în dialog cu ceilalți parteneri politici”, a declarat Angela Merkel după victoria înregistrată la alegeri.

Pe locul al treilea se află formaţiunea eurosceptică şi xenofobă Alternativă pentru Germania (AfD), cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag. Este prima dată după al II-lea Război Mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania. Astfel, oponenţii formaţiunii de extremă-dreapta au ieşit duminică pe străzile mai multor oraşe din Germania, inclusiv Berlin, pentru a protesta faţă de succesul AfD.

Foto: glbimg.com