Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Țările membre NATO își fortifică…

Țările membre NATO își fortifică forțele în contextul Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie

Sursa foto: REUTERS/Janis Laizans

NATO a transformat Vilnius într-o fortăreață apărată de armament avansat pentru a-l proteja pe președintele american Joe Biden și alți lideri ai alianței, reuniți săptămâna viitoare, la doar 32 de km (20 mile) de gardul de graniță al Lituaniei cu aliatul rus Belarus, informează Reuters.

Șaisprezece aliați NATO au trimis un total de aproximativ 1.000 de militari pentru a proteja summitul din 11-12 iulie, care va avea loc la doar 151 km de Rusia însăși. Mulți oferă, de asemenea, sisteme avansate de apărare aeriană, care le lipsesc statelor baltice.

„Ar fi mai mult decât iresponsabil să avem cerul neprotejat pe măsură ce Biden și liderii a 40 de țări sosesc”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Germania a expediat în contextul summitului 12 lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru a intercepta rachete balistice și de croazieră sau avioane de război. Spania a trimis un sistem de apărare aeriană NASAMS, Franța trimite obuziere autopropulsate Caesar ș.a.

Polonia și Germania au dislocat forțe de operațiuni speciale îmbunătățite cu elicoptere. Alte țări aliate au trimis echipamente pentru a face față oricăror potențiale atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare.