Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „S-a făcut istorie”. Parlamentul European…

„S-a făcut istorie”. Parlamentul European a convenit asupra unor norme mai stricte privind migrația și azilul în UE

Sursa foto: Getty Images

După ani de dezbateri, parlamentarii europeni au adoptat o reformă istorică a sistemului de azil al blocului comunitar pentru a reduce migrația ilegală. Noile norme vor intra în vigoare în 2026. Noul pact al UE privind azilul și migrația are drept scop gestionarea impactului migrației în bloc prin accelerarea respingerii cererilor nevalabile și prin împărțirea mai echitabilă între statele membre a sarcinii de procesare a cererilor de azil, transmite Deutsche Welle.

Votul are loc după ani de dezbateri aprinse între legislatorii conservatori și liberali și între statele membre din nordul și sudul UE și în condițiile în care cererile de azil din UE au atins în 2023 un nivel record al ultimilor șapte ani.

Cum reacționează liderii europeni

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a scris pe X, fostul Twitter, că pactul a fost elaborat timp de zece ani.

„S-a făcut istorie. Am livrat un cadru legislativ solid privind modul de abordare a migrației și azilului în UE”, a spus ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că pactul va crește eficiența în procesarea cererilor de azil.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat acordul ca fiind un „pas istoric, indispensabil”, adăugând că acesta reprezintă solidaritatea între statele europene. Pactul „limitează migrația neregulamentară și, în sfârșit, ușurează povara asupra țărilor care sunt deosebit de afectate”, a spus el.

Modificările aduse sistemului de azil al UE mai trebuie să fie confirmate de miniștrii statelor membre, probabil până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de a intra în vigoare în 2026. Semnarea de către statele membre este însă văzută ca o formalitate.

În ce constau modificările

În cadrul noului sistem, migranții care intră ilegal în UE vor fi supuși unor controale de identitate, de sănătate și de securitate, inclusiv scanarea biometrică a fețelor și a amprentelor digitale, în termen de șapte zile.

Procedura are drept scop să determine care migranți ar trebui să beneficieze de un proces de solicitare a azilului accelerat sau normal și care ar trebui să fie trimiși înapoi în țara de origine sau de tranzit.

Copiii trebuie să beneficieze de un tratament special, iar țările sunt obligate să instaleze mecanisme de monitorizare independente pentru a se asigura că drepturile sunt respectate.