Rusia a distrus 220 de tone de produse alimentare sub embargo

Autoritățile ruse au distrus vineri cel puțin 220 de tone de fructe occidentale sub embargo, continuându-și campania de distrugere a produselor alimentare, în ciuda revoltei provocate în rândul societății civile, relatează AFP.
În jur de 180 de tone de piersici, nectarine și struguri au fost confiscate de vameși la frontiera cu Belarus. Cu certificate de proveniență din R. Moldova sau Turcia, fructele proveneau de fapt din UE și au fost imediat distruse, a anunțat agenția sanitară rusă Roselhoznadzor.

Aproape 40 de tone de fructe au fost de asemenea distruse după ce au ajuns în țară pe la frontiera cu Belarusul cu certificate false din Maroc și Ecuador, deși proveneau în realitate din Lituania, a adăugat agenția.

Până în prezent, aceste produse, aflate sub incidența embargoului din Rusia în replică la sancțiunile UE pe fondul crizei ucrainene, erau returnate în țara lor de origine. După ce un decret al Kremlinului a intrat în vigoare joi, acestea sunt distruse de autorități, indiferent dacă au fost confiscate de la frontieră sau din magazine.

Autoritățile ruse au început marți prin distrugerea a 114 tone de carne de porc europeană aflată sub embargo la Samara, iar joi au distrus 319 tone de diverse alimente.

Potrivit AFP, această distrugere a hranei într-o țară istoric traumatizată de foamete și privațiuni în secolul al XX-lea a provocat un val de proteste în Rusia.

O petiție semnată de peste 310.000 de persoane pe site-ul de internet Change.org a cerut ca hrana confiscată să fie dată ‘foștilor combatanți, persoanelor cu handicap, familiilor numeroase sau celor care au suferit din cauza dezastrelor naturale’.

Autoritățile de la Moscova, care acuză țări precum Belarus și Kazahstan că introduc pe teritoriul rus produse europene sub embargo încercând să le facă să treacă drept produse locale, speră ca o serie de cazuri de distrugere să fie suficiente pentru a încerca să descurajeze persoanele care încearcă să ocolească embargoul, notează AFP.
sursa: agerpres.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *