Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Republicanii și democrații se află…

Republicanii și democrații se află într-o cursă strânsă pentru conducerea Congresului SUA

Controlul Congresului a fost pus la bătaie după alegerile intermediare de marți din SUA, cu multe dintre cele mai competitive scrutine nedeclarate, lăsând neclar dacă republicanii vor prelua controlul de la democrații președintelui Joe Biden, scrie Reuters.

În Camera Reprezentanților, republicanii erau favoriți pentru a obține o majoritate care le-ar permite să oprească agenda legislativă a lui Biden. La începutul zilei de miercuri, partidul a obținut patru locuri ale democraților în Camera Reprezentanților, potrivit estimărilor Edison Research, cu unul mai puțin decât numărul necesar pentru a prelua conducerea Camerei.

Totuși, acest număr s-ar putea schimba. Doar 12 dintre cele 53 de curse, care sunt cele mai competitive, pe baza unei analize Reuters a celor mai importante agenții de previziuni, au fost stabilite, ceea ce crește posibilitatea ca rezultatul final să nu fie cunoscut pentru o perioadă de timp. Democrații au fost propuși ca fiind câștigători în 10 din aceste 12 competiții.

Senatul rămâne încă în joc, cu dispute esențiale în Arizona, Georgia și Nevada.

Cursa pentru Senat din Georgia ar putea ajunge la un tur de departajare pe 6 decembrie, posibil cu miza controlului Senatului în joc. Democrații controlează în prezent Senatul în proporție de 50-50, vicepreședintele Kamala Harris putând să rupă orice paritate.

Primele rezultate au sugerat că democrații vor evita tipul de alegeri de tip „eliminare” de care se temeau unii membri ai partidului, având în vedere rata de aprobare în scădere a lui Biden și frustrarea alegătorilor cu privire la inflație.

„Categoric nu este un val republican”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham pentru NBC într-un interviu. El a păstrat speranța că partidul va obține majoritatea în Senat: „Cred că vom fi la 51, 52, când totul va fi spus și făcut”.

Chiar și o majoritate republicană restrânsă în Cameră ar putea bloca prioritățile lui Biden, lansând în același timp investigații dăunătoare din punct de vedere politic asupra administrației și familiei sale.

Treizeci și cinci de locuri în Senat și treizeci de curse pentru guvernatori erau, de asemenea, pe buletinul de vot. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, unul dintre principalii candidați la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024, l-a învins pe reprezentantul democrat Charlie Crist, a estimat Edison.

Peste 46 de milioane de americani au votat înainte de ziua alegerilor, fie prin corespondență, fie în persoană, potrivit datelor U.S. Election Project, iar oficialii electorali de stat avertizează că numărarea acestor buletine de vot va lua timp.

Inflația ridicată și dreptul la avort au fost principalele preocupări ale alegătorilor, aproximativ trei din zece alegători alegând una sau cealaltă ca fiind principala lor preocupare, au arătat sondajele la ieșirea de la urne. Criminalitatea, un obiectiv major în mesajele republicanilor în ultimele săptămâni de campanie, a fost principala problemă pentru doar aproximativ unul din zece alegători.