Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția ministerului de Externe din…

Reacția ministerului de Externe din Belarus după deturnarea avionului RyanAir la Minsk

Republica Belarus a acționat în mod legal duminică, 23 mai, atunci când a interceptat un zbor comercial după o alertă cu bombă. Astfel, ministerul de Externe din Belarus, a comentat acuzaţiile europenilor care suspectează că Minskul a deturnat avionul pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia, se arată în comunicatul emis de Ministerul de Externe din Belarus.

„Nu există nicio îndoială că acţiunile organelor noastre competente au fost în conformitate cu regulamentele internaţionale”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe belarus pe site-ul său, respingând „acuzaţiile fără fundament” ale ţărilor europene şi acuzându-le că „politizează” incidentul.

„Acest incident trebuie privind din punct de vedere al securităţii”, adaugă ministerul, cu referire la alerta cu bombă care a dus la aterizarea la Minsk, duminică, a zborului Ryanair ce venea dinspre Grecia în direcţia Lituania, două ţări membre ale UE.

Răspunzând acuzaţiilor „unor ţări şi structuri europene”, diplomaţia belarusă a denunţat „graba acestor declaraţii făţiş ostile”. „Există o dorinţă de a politiza, se aud acuzaţii fără fundament”, a mai afirmat Ministerul de Externe al Republicii Belarus.

În acest context, desigur, graba declarațiilor în mod deschis belicoase din mai multe țări și structuri europene este izbitoare. Situația se intensifică direct și clar. Este politizată în mod deliberat, sună acuzații neacceptate, etichetele sunt lipite. În același timp, nu există nicio dorință aparentă de a o înțelege obiectiv. În schimb, sloganurile privind sancțiunile au fost imediat răsunate din nou. Cu toate acestea, îi îndemnăm pe cei care au cedat acestei practici vicioase să-și amintească regulile și siguranța pasagerilor, să analizeze totul cu calm, să aștepte concluziile experților competenți. Într-adevăr, numai pe această bază se pot trage cel puțin câteva concluzii demne de remarcat”, se menționează în comunicat.

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European (CE). Pe agenda discuțiilor se numără subiecte precum impunerea unor sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea unui avion comercial și arestarea unui opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko, scrie Politico.

Liderii europeni care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat operațiunea belorusă care a deviat zborul de la Atena spre Vilnius drept „deturnare”.

„Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe”, a scris ea pe Twitter duminică seara, cerând eliberarea imediată a activistului și jurnalistului Roman Protasevici.

Potrivit Digi, ambasadorul Belarusului la București va fi convocat luni la Ministerul român de Externe, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, pentru a i se comunica, între altele, poziția României în scandalul deturnării la Minsk a unei curse aeriene internaționale la bordul căreia se afla un jurnalist belarus, care a fost arestat.

Dumincă, 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevici este actual editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.