Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primele reacții din Uniunea Europeană…

Primele reacții din Uniunea Europeană după ce justiția nu a validat alegerile din Chișinău

Andi Cristea, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova a reacționat după ce justiția a decis să nu valideze rezultatele alegerilor din mun. Chișinău, câștigate de candidatul opoziției, Andrei Năstase. 

„Am luat notă de decizia de etapa a justiției din Republica Moldova în ceea ce privește invalidarea alegerilor pentru Chișinău. Decizia ridică întrebări legitime la care ar fi bine să existe răspuns de tip european. Predictibilitate înseamnă bun simț la toate palierele puterii – executive, legislative și judecătorești”, zice Cristea, într-un mesaj pe facebook.

Și europarlamentarul Siegfried Mureșan a venit cu o reacție. „Alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău, care au fost câștigate de candidatul proeuropean Andrei Năstase, au fost invalidate, la cererea socialistilor lui Dodon, după o ședință la care presa a fost dată afară din sala de judecată.  Să vedem exact ce motive au fost invocate. Până una-alta, apar mari semne de întrebare privind separarea puterilor în stat în R. Moldova”.

Instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată marți seara de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. În hotărâre e menționat că „nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi”. Andrei Năstase a anunțat că o va contesta în cel mai scurt timp la Curtea de Apel Chișinău.

Decizia instanței a fost luată la două săptămâni și două zile de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi. La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.