Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O nouă moarte suspectă, la…

O nouă moarte suspectă, la conducerea „Lukoil”. „Un număr de decese în circumstanțe misterioase”, printre milionarii ruși

Vicepreședintele companiei rusești „Lukoil”, Vitalii Robertus, a murit la vârsta de 53 de ani, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Motivele morții sale nu sunt precizate, notează publicația Meduza.

Este, cel puțin, al treilea caz de deces al unui manager de top al companiei „Lukoil”, în ultimii doi ani, subliniază sursa citată.

În septembrie 2022, șeful consiliului de administrație al Lukoil, în vârstă de 67 de ani, Ravil Maganov, a murit. Presa rusă a scris că el a căzut de pe fereastra spitalului unde era tratat. Compania a raportat că Maganov „a murit după o boală gravă”. Postul său a fost ocupat de Vladimir Nekrasov, care a murit și el, în octombrie 2023, la vârsta de 66 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace, a spus compania.

Deutsche Welle a relatat că în 2022, „un număr de decese în circumstanțe misterioase” au avut loc printre milionarii ruși și membrii elitei, unii – asociați cu industria petrolului și gazelor. Printre ei, și managerul „Lukoil”, Alexander Subbotin, al cărui cadavru a fost găsit pe 8 mai 2022, într-o casă privată din Mytishchi. Cauza morții lui a fost anunțată ca fiind insuficiență cardiacă.

De asemenea, Novaya Gazeta Europe a scris și despre „morți misterioase” la o altă companie rusească, „Gazprom” – patru manageri de top ai companiei au murit în Rusia în timp de șase luni, în anul 2022. Potrivit jurnaliștilor, aceștia au lucrat în structuri presupuse asociate cu fraude financiare pe contracte miliarde de dolari cu Gazprom.

O altă sursă, business-gazeta.ru, amintește și despre cazul fratele directorului general al „Tatneft”, Nail Maganov, care a căzut de la etajul 6 al unui spital din Moscova.