Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Negocierile dintre Kiev și Moscova:…

Negocierile dintre Kiev și Moscova: Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei a spus că Federația Rusă reduce cerințele

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a dezvălui vineri noi detalii ale negocierilor dintre Ucraina și Federația Rusă.

Potrivit lui Arestovich, rușii reduc treptat cerințele. 

„Au încetat să mai vorbească despre denazificare și așa mai departe. Și au început să vorbească despre… despre un statut de non-bloc, nici măcar nu au pedalat prea mult pe acest subiect. Era vorba de prevenirea desfășurării anumitor tipuri de arme ofensive în Ucraina,” el a spus.

În același timp, el a menționat că această reducere a cerințelor arată că Federația Rusă înțelege că nu este posibil să-și atingă obiectivele politice prin mijloace militare.

Consilierul șefului statului ucrainean a reamintit singurul acord la care s-a ajuns în cadrul negocierilor de joi, 3 martie.

„A existat un acord teoretic, consimțământul părților, în ceea ce privește acordarea de asistență umanitară sau coridoare umanitare către orașele încercuite din Ucraina, orașe care suferă în urma invaziei ruse”, a spus el și a adăugat că acest acord va fi susținut de organizațiile internaționale.

Presa a raportat anterior că Rusia are astfel de solicitări în negocierile cu Ucraina:

  • statutul de non-bloc al Ucrainei, fixat la nivel parlamentar prin referendum;
  • recunoașterea independenții, de către Ucraina, a regiunilor Donețk și Lugansk;
  • denazificare;
  • Crimeea, a cărei întoarcere o cere Ucraina, ar trebui să fie cuprinsă între paranteze în viitorul acord.

Negocierile cu Rusia după invazie: ceea ce se știe

După cum a raportat anterior UNIAN, pe 28 februarie, la granița bieloruso-ucraineană, au fost purtate negocieri între reprezentanții Ucrainei și ai Federației Ruse cu privire la încetarea imediată a focului și retragerea trupelor de pe teritoriul Ucrainei. negocierile au durat șase ore.

Biroul Președintelui Ucrainei a declarat că prima rundă de negocieri a avut loc în vederea găsirii unor puncte comune.

La 1 martie, președintele Volodimir Zelensky a declarat că „nu se simt schimbări” din prima rundă de negocieri între delegațiile Ucrainei și Federației Ruse. Șeful statului ucrainean a subliniat, de asemenea, că Rusia ar trebui să înceteze bombardarea orașelor ucrainene până când vor începe negocierile semnificative pentru un regim de încetare a focului.

Pe 3 martie a avut loc a doua rundă de negocieri. Delegația ucraineană nu a obținut rezultatele așteptate și va continua dialogul în runda a treia de negocieri.

Singurul lucru cert este că părțile au ajuns la o înțelegere reciprocă privind asigurarea în comun a coridoarelor umanitare pentru evacuarea populației civile, precum și livrarea de medicamente și alimente în locurile de lupte acerbe, cu posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru perioada în care se va efectua evacuarea în sectoarele afectate.

A treia rundă de discuții ruso-ucrainene este planificată să aibă loc cât mai curând posibil, scrie presa ucraineană.