Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus al Apărării neagă…

Ministerul rus al Apărării neagă că avioanele de luptă au lovit drona americană

Sursa foto: CNN

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării susțin că avioanele de luptă rusești nu au lovit drona americană MQ-9 Reaper. Potrivit unui comunicat al instituției, „în urma unor manevre necorespunzătoare, drona MQ-9 și-a pierdut controlul, pierzând din altitudine până la ciocnirea cu suprafața apei”.

„(…) Drona a zburat cu transponderele oprite, încălcând limitele regimului de spațiu aerian stabilit în scopul unei operațiuni militare speciale, comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu normele internaționale (…)”, arată comunicatul instituției.

Marți seară, 14 martie, un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană, provocând prăbușirea avionului american fără pilot în Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a declarat că „Marea Neagră nu aparține vreunei națiuni. Vom continua să facem ceea ce trebuie pentru a apăra interesele naționale de securitate în acea parte a lumii”.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a afirmat că Rusia nu dorește o „confruntare” cu SUA, după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.

„Preferăm să nu creăm o situație în care să ne confruntăm cu ciocniri neintenționate sau incidente neintenționate între Federația Rusă și Statele Unite”, a spus el.

Drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze, relatează BBC. Comandamentul european al SUA a declarat că prăbușirea dronei a fost rezultatul unui „act neprofesionist din partea rușilor”. „Avionul nostru MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptat și lovit de un avion rusesc, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9”, se arată într-un comunicat.