Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jens Stoltenberg, la baza militară…

Jens Stoltenberg, la baza militară americană de la Ramstein: „Ucraina va deveni membră NATO. Toți aliații sunt de acord”

Sursa foto: Reuters

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, 21 aprilie, că toți aliații NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianței. Declarația oficialului norvegian a fost făcută la baza militară americană de la Ramstein, Germania, înaintea reuniunii Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, însă nu a oferit o dată exactă când acest lucru s-ar putea întâmpla, notează CNN.

„Toți aliații NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membru NATO (…). Când războiul se va încheia, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă, că Rusia nu este capabilă să continue să atace și să pornească din nou un război împotriva Ucrainei și să continue să amenințe securitatea europeană”, a spus el.

Joi, 20 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită neanunțată în capitala Ucrainei, Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi au discutat despre asistența NATO pentru Ucraina, iar Zelenski a acceptat invitația sa de a participa la summitul NATO din Lituania care va avea loc în iulie.

Cu o zi înainte de reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, care are loc vineri, 21 aprilie, în Germania, Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca aliații și partenerii NATO să anunțe un sprijin suplimentar pentru Ucraina.

„Avem nevoie de muniție, avem nevoie de piese de schimb, avem nevoie de combustibil, avem nevoie de toată susținerea pentru a ne asigura că toate sistemele care se află acolo (n.red. pe frontul din Ucraina) produc efectul pe care ar trebui să îl producă”, a spus Stoltenberg.

Dorința Ucrainei de a adera la NATO a fost văzută ca unul dintre principalele motive pentru care Rusia și-a atacat vecinul. Prima tentativă de a obține invitația de a deveni parte a pactului strategic occidental a fost în anul 2008, la summitul aliat de la București. Atunci, mai multe țări vest-europene, mai ales Germania, au considerat inoportun un astfel de demers, apreciind că ar fi o provocare la adresa Rusiei. Ulterior, Moscova a anexat părți ale Ucrainei iar după lansarea războiului, în 2022, Kievul a cerut din nou să devină parte a organizației euro-atlantice, în procedură accelerată, scrie Deutsche Welle.

Statele Unite au promis recent încă 325 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei. Potrivit Departamentului Apărării de la Washington, Ucraina urmează să primească, printre altele, muniție pentru mai multe lansatoare de rachete de tip HIMARS, muniție de artilerie și mine antitanc. Potrivit Casei Albe, armele provin din stocurile armatei americane.